SMART doelen opstellen uitgelegd

SMART doelen formuleren helpt je: als je werkt met SMART doelstellingen bereik je makkelijker een resultaat of een situatie waarin je jezelf wilt bevinden.
Door: Bas Hoorn

Het stellen van SMART doelen is een bewezen manier om jouw persoonlijke en professionele doelstellingen te bereiken. In dit artikel leer je stap voor stap hoe je SMART doelen opstelt. Je ontdekt waarom specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden doelen je helpen om meer focus te houden en uiteindelijk betere resultaten te behalen. Laten we meteen aan de slag gaan.

Wat zijn SMART doelen?

SMART doelen helpen je om duidelijk en haalbaar te formuleren wat je wilt bereiken. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Elk onderdeel van de SMART-methode is belangrijk voor het succesvol stellen van een doel.

Een SMART doel is niet zomaar een vaag idee, zoals “Ik wil beter worden in mijn werk.” In plaats daarvan formuleer je een concreet plan, zoals: “Binnen drie maanden heb ik mijn werkprestaties met 15% verhoogd door het aantal voltooide projecten te verhogen.”

In de rest van dit artikel leer je hoe je elk van de vijf onderdelen kunt toepassen op jouw eigen doelstellingen. Dit helpt je om niet alleen doelen te stellen, maar ze ook daadwerkelijk te bereiken.

Waarom SMART doelen werken

Het succes van SMART doelen komt doordat ze je dwingen om na te denken over wat je precies wilt bereiken en ze houden je mentaal en fysiek scherp. Door een doel specifiek en meetbaar te maken, weet je precies waar je naartoe werkt. Je kunt jouw vooruitgang eenvoudig volgen en bijsturen als dat nodig is. Acceptabele en realistische doelen zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft, terwijl tijdsgebonden doelen je helpen om deadlines te halen.

Daarnaast verkleinen SMART doelen de kans op rework of onnodig werk. Hoe specifieker je bent, hoe kleiner de kans dat je iets opnieuw moet doen omdat het de eerste keer niet duidelijk was.

time management smart doelen

Hoe stel je SMART doelen op

Het opstellen van SMART doelen is een onderdeel in onze cursus time management. Daarbij gebruiken we onderstaande uitleg.

Specifiek zijn

Een specifiek doel vertelt je precies wat je hebt bereikt. Hoe specifieker je bent, hoe beter. Vage doelen zoals “Ik wil gezonder worden” leiden vaak tot weinig resultaat. In plaats daarvan zeg je: “Over drie maanden weeg ik 10 kilo minder.”

Het voordeel van een specifiek doel is dat je precies weet wat er van je verwacht wordt. Vooral als je een taak delegeert, is het belangrijk dat iedereen hetzelfde beeld heeft van wat er moet gebeuren. Zo voorkom je misverstanden en dubbel werk.

Bij het maken van een specifiek doel bepaal je wat je precies wilt bereiken, maar je benoemt niet hoe je dit gaat doen. De uitvoering van het doel, zoals welke acties je gaat ondernemen, komt pas na het opstellen van het SMART doel. Dit houdt de focus op het resultaat.

Om een doel specifiek te maken, moet je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat heb ik precies bereikt?
  • Wie is erbij betrokken?
  • Waar is het gebeurd?
  • Welke middelen heb ik gebruikt?

Door deze vragen te beantwoorden, maak je jouw doel helder en duidelijk. En belangrijk: je formuleert doelen altijd alsof ze zijn voltooid. Dus niet “Ik wil over drie maanden 10 kilometer hardlopen,” maar “Over drie maanden kan ik 10 kilometer hardlopen.”

Meetbaar maken

Een doel moet meetbaar zijn, zodat je kunt bepalen wanneer het bereikt is. Meetbaarheid geeft je de mogelijkheid om je voortgang te volgen en bij te sturen als dat nodig is. Stel dat je jouw verkoopcijfers wilt verhogen. In plaats van te zeggen “Ik wil meer verkopen,” zeg je: “Binnen drie maanden heb ik mijn verkoopcijfers met 20% verhoogd.”

Een meetbaar doel geeft je duidelijke criteria voor succes. Denk na over welke cijfers, aantallen of andere gegevens je kunt gebruiken om te meten of je op de goede weg bent. Door je doelen meetbaar te maken, kun je jezelf ook beter motiveren omdat je precies ziet hoeveel vooruitgang je boekt.

Acceptabel maken

Acceptabele doelen zijn niet alleen haalbaar, maar ook in balans met jouw andere prioriteiten. Dit betekent dat een doel niet ten koste mag gaan van een ander doel met meer impact. Stel dat je werkt aan het verhogen van je verkoopcijfers, maar dit zorgt ervoor dat je geen tijd meer hebt om aan klanttevredenheid te werken. In dat geval moet je jouw doelen heroverwegen.

Je moet altijd afwegingen maken tussen verschillende doelen. Wat is belangrijker op dit moment? Welk doel heeft de meeste impact op de lange termijn?

Om te testen of een doel acceptabel is, vraag jezelf af:

  • Is het doel motiverend?
  • Is het haalbaar binnen de tijd en met de middelen die je hebt?
  • Heeft dit doel prioriteit boven andere doelen?

Door goede afwegingen te maken, zorg je ervoor dat jouw SMART doelen in lijn blijven met je lange termijn doelen.

Realistisch en relevant maken

Een doel moet realistisch zijn, anders raak je gefrustreerd. Realisme betekent dat je kijkt naar wat je kunt bereiken binnen de tijd en met de middelen die je hebt. Bijvoorbeeld, het is waarschijnlijk niet realistisch om te verwachten dat je in een maand tijd een marathon kunt lopen als je nog nooit hebt hardgelopen.

Een realistisch doel geeft je meer kans op succes en zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft. Tegelijkertijd moet het doel relevant zijn. Dit betekent dat het aansluit bij jouw grotere persoonlijke of zakelijke doelen. Vraag jezelf af: hoe draagt dit doel bij aan wat ik echt wil bereiken?

Realistische en relevante doelen zijn essentieel om focus te houden en je te concentreren op wat echt belangrijk is.

Tijdsgebonden maken

Een SMART doel moet altijd een deadline hebben. Zonder een duidelijke tijdslimiet is de kans groot dat je jouw doel blijft uitstellen. Door een doel tijdsgebonden te maken, geef je jezelf een duidelijke deadline om naartoe te werken.

Zonder een einddatum is het moeilijk om te weten wanneer je klaar bent. Stel bijvoorbeeld dat je zegt: “Ik wil een nieuwe vaardigheid leren.” Een betere versie van dit doel is: “Binnen zes maanden heb ik een nieuwe vaardigheid geleerd.”

Door een doel tijdsgebonden te maken, kun je niet alleen jouw voortgang bijhouden, maar ook tijdig ingrijpen als je achterloopt op schema.

En vergeet niet: formuleer doelen altijd alsof ze al zijn bereikt. In plaats van “Ik wil binnen zes maanden een nieuwe vaardigheid leren,” zeg je: “Binnen zes maanden heb ik een nieuwe vaardigheid geleerd.”

Veelgemaakte fouten bij het stellen van SMART doelen

Er zijn een paar veelgemaakte fouten die je wilt vermijden bij het stellen van SMART doelen. Een van de grootste fouten is dat doelen niet specifiek genoeg zijn. Dit kan ervoor zorgen dat het doel openstaat voor meerdere interpretaties. Dit probleem komt vooral naar voren wanneer je taken delegeert. Als niet iedereen exact weet wat het doel inhoudt, kan dit leiden tot verwarring, miscommunicatie en onnodig werk.

Een andere veelgemaakte fout is dat mensen te ambitieuze doelen stellen die niet realistisch zijn binnen de beschikbare tijd of middelen. Dit kan leiden tot frustratie en uiteindelijk zelfs tot het opgeven van het doel.

Soms worden ook meerdere doelen gecombineerd in één formulering. Bijvoorbeeld: “Ik heb over drie maanden 10 kilo verloren en ik kan twee keer per week 10 kilometer binnen een uur hardlopen.” Dit zijn eigenlijk twee aparte doelen. Het combineren van meerdere doelen in één zin maakt het moeilijk om te bepalen welke acties prioriteit hebben en hoe je jouw voortgang kunt meten. Elk doel verdient een eigen SMART formulering om te zorgen voor helderheid en focus.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat bij het opstellen van SMART doelen de uitvoering niet wordt benoemd. Hoewel het verleidelijk is om meteen te bedenken welke acties je moet ondernemen, hoort dit niet in de formulering van het doel zelf. Een specifiek doel geeft aan wat je hebt bereikt, maar de details over hoe je dat hebt gedaan, komen later in het proces. Acties en stappen worden benoemd in een apart plan, na het opstellen van het SMART doel. Dit zorgt ervoor dat je gefocust blijft op het einddoel en niet verzandt in de details van de uitvoering.

Tot slot is het belangrijk om altijd een deadline te koppelen aan je doelen. Het ontbreken van een tijdslimiet is een fout die vaak voorkomt. Zonder duidelijke einddatum is de kans groot dat je het doel blijft uitstellen, waardoor het nooit wordt bereikt.

SMART doelen in de praktijk: voorbeelden

Persoonlijke doelstellingen

Stel dat je jouw gezondheid wilt verbeteren. In plaats van te zeggen “Ik wil gezonder worden,” stel je een SMART doel zoals: “Over zes maanden weeg ik 10 kilogram minder.”

Een ander voorbeeld van een persoonlijk doel kan zijn: “Binnen drie maanden heb ik elke maand 10% van mijn inkomen gespaard.”

Of stel een doel zoals: “Binnen drie maanden heb ik vijf boeken gelezen over persoonlijke ontwikkeling.”

Zakelijke doelstellingen die persoonlijk zijn

Als je jouw carrière wilt verbeteren, kun je een SMART doel stellen zoals: “Binnen zes maanden heb ik mijn verkoopcijfers met 15% verhoogd.”

Of misschien wil je jouw professionele netwerk uitbreiden. Een goed SMART doel zou dan kunnen zijn: “Binnen één maand heb ik drie nieuwe connecties toegevoegd op LinkedIn.”

Een ander voorbeeld: “Binnen één maand heb ik mijn productiviteit verhoogd doordat ik mijn belangrijkste taken binnen de gestelde tijd heb afgerond.”

Doelstellingen die je delegeert

Als je verantwoordelijk bent voor een team, moet je vaak doelen delegeren. Een voorbeeld van een SMART doel dat je kunt delegeren is: “Binnen drie weken heeft mijn team de website-updates voltooid.”

Een ander voorbeeld: “Elke week is mijn administratie bijgewerkt, zodat alle documenten up-to-date zijn.”

Of stel het doel: “Binnen drie maanden heeft mijn marketingteam de open-rates van de nieuwsbrief met 10% verhoogd.”

Studiedoelstellingen

Misschien wil je jouw studieprestaties verbeteren. Een SMART doel zou dan kunnen zijn: “Binnen drie maanden heb ik mijn tentamen over bedrijfsmanagement gehaald met minimaal een 8.”

Een ander voorbeeld: “Binnen zes maanden heb ik mijn Engelse taalvaardigheden verbeterd door een taaltest af te leggen en minimaal een niveau B2 te behalen.”

Of stel een studiedoel zoals: “Binnen drie maanden heb ik mijn certificering in projectmanagement behaald.”

Conclusie

SMART doelen helpen je om gerichter en effectiever te werken. Door duidelijke, meetbare en haalbare doelen te stellen, kun je betere resultaten behalen en gemotiveerd blijven. Zorg ervoor dat je doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden zijn, zodat je altijd weet waar je naartoe werkt.

En vergeet niet: formuleer je doelen altijd alsof ze al zijn bereikt. Dit geeft je een heldere focus en het gevoel dat het doel binnen handbereik is. Begin vandaag nog met het opstellen van jouw eigen SMART doelen en zie hoe het jouw persoonlijke en professionele leven naar een hoger niveau tilt.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

Cursus Time Management
Cursus Time Management
Cursus Time Management
Bereik meer met minder moeite.
Bereik meer met minder moeite.
Ook incompany en maatwerk.
Ook incompany en maatwerk.