Multitasken is dom: plan je taken achter elkaar

Multitasken is dom. Je bent veel productiever als je prioriteiten stelt in de volgorde waarin je taken uitvoert.
Door: Bas Hoorn

Multitasken lijkt misschien een efficiënte manier om je tijd te gebruiken, maar eigenlijk is het juist erg dom. Het menselijk brein is simpelweg niet gemaakt om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren. In dit artikel leggen we uit waarom multitasken niet werkt, wat de gevaren zijn en hoe je beter je taken kunt verdelen.

De multitask-mythe

Veel mensen denken dat ze beter presteren als ze meerdere taken tegelijkertijd uitvoeren. Dit komt vooral doordat we onszelf wijsmaken dat we multitasken goed kunnen. In werkelijkheid is dit echter een mythe. Ons brein is namelijk niet gemaakt om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren. Multitasken gaat ten koste van goed timemanagement. Het kost ons meer tijd en energie om te switchen tussen verschillende taken. Dit noemen we ook wel taakswitching.

Cognitieve belasting

Als we verschillende taken tegelijkertijd uitvoeren, dan wordt ons werkgeheugen overbelast. Dit zorgt ervoor dat we minder goed kunnen concentreren, minder informatie kunnen opslaan en minder goed kunnen presteren. Dit blijkt ook uit het aantal verkeersongevallen waarbij de oorzaak terug te voeren is op het gebruik van de telefoon achter het stuur. Het menselijk brein kan maar een beperkte hoeveelheid informatie tegelijkertijd verwerken. Als we ons brein overbelasten, dan wordt onze cognitieve belasting te hoog en vermindert onze efficiëntie. Dit kan dus zelfs tot gevaarlijke situaties leiden.

Gelijktijdige handelingen

Toch zijn er situaties waarin we wel gelijktijdig handelingen uitvoeren. Dit doen we echter niet door te multitasken, maar door gewoontes te ontwikkelen. Gewoontes zijn namelijk onbewuste handelingen die we zonder nadenken uitvoeren. Hierdoor belasten we ons werkgeheugen niet en kunnen we toch meerdere handelingen tegelijkertijd uitvoeren.

gewoontes in plaats van Multitasken

Automatische handelingen

Gewoontes ontstaan door herhaling. Als we een handeling vaak genoeg uitvoeren, dan wordt deze handeling automatisch en onbewust. Denk bijvoorbeeld aan tandenpoetsen of autorijden. Dit zijn handelingen die we zonder nadenken kunnen uitvoeren, omdat we ze zo vaak hebben gedaan. Doordat deze handelingen automatisch zijn, belasten ze ons werkgeheugen niet en kunnen we dus gelijktijdig andere handelingen uitvoeren.

Geen verschil tussen mannen en vrouwen

Er wordt vaak gedacht dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen. Dit is echter een fabeltje. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er geen verschil is tussen mannen en vrouwen als het op multitasken aankomt. Beide geslachten hebben last van dezelfde cognitieve beperkingen als het gaat om multitasken. Doordat vrouwen meer doen in het huishouden (naast hun werk) dan mannen, ontstaat de indruk dat ze kunnen multitasken. Dit geldt ook voor vrouwelijke kostwinners.

Efficiëntie

Als je efficiënt wilt werken, dan kun je het beste je taken en projecten achter elkaar plaatsen in je planning. Gebruik in je weekplanning themadagen en blok in je dagplanning uren dat je gefocust kunt werken. Hierdoor belast je je werkgeheugen niet en kun je je beter concentreren. Maak bijvoorbeeld een takenlijst en plan je dag goed in. Zorg ervoor dat je je volledig kunt focussen op één taak tegelijkertijd. Dit zorgt ervoor dat je efficiënter werkt en meer gedaan krijgt in dezelfde tijd.

Prioriteiten stellen

Het verdelen van je taken betekent ook dat je prioriteiten moet stellen. Dit is belangrijk, omdat je niet altijd alle taken in één keer kunt uitvoeren. Bepaal daarom welke taken het belangrijkst zijn en begin hiermee. Zo voorkom je dat je in tijdnood komt en kun je je beter concentreren op de belangrijkste taken.

ons brein is niet gemaakt om te multitasken

Conclusie

Multitasken is dom. Ons brein is niet gemaakt om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren. Dit zorgt voor een te hoge cognitieve belasting en vermindert onze efficiëntie. De enige manier om gelijktijdig handelingen uit te voeren, is door onbewuste handelingen in de vorm van gewoontes uit te voeren. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen als het op multitasken aankomt. Wil je efficiënt werken, dan kun je het beste je taken verdelen en prioriteiten stellen. Zo kun je je beter concentreren en meer gedaan krijgen in dezelfde tijd.

Liever een training volgen?

Wil je leren hoe je effectief en efficiënt werkt. De cursus Timemanagement kun je voor jezelf volgen maar kan ook voor jouw organisatie, incompany en op maat worden aangeboden.

FAQ over multitasken

Gerelateerde artikelen

Neem contact op

Bereik meer met minder moeite

Bereik meer met minder moeite

Abonneer je op onze kennisbank

Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief!