Multitasken: Als je slim bent doe je het niet!

Stoppen met multitasken betekent minimaal 30% meer productiviteit. Zo simpel is het.
Door: Bas Hoorn

Voel je je soms overweldigd door alles wat je tegelijk probeert te doen? Je bent niet alleen. Multitasken lijkt een handige manier om dingen gedaan te krijgen, maar is het echt zo effectief als we denken? Wetenschappelijke inzichten, die we in dit artikel delen, geven een helder antwoord. Deze inzichten vormen ook een van de grondslagen van onze cursus time management. Lees verder om te ontdekken waarom multitasken misschien niet de beste aanpak is en hoe je jouw tijd echt waardevol kunt besteden!

De mythe van multitasken ontrafeld

Je hebt vast wel eens gehoord dat multitasken je productiviteit kan verhogen. Maar is dat echt zo? Laten we de feiten en mythen over multitasken onder de loep nemen.

Wat is multitasken?

Multitasken betekent dat je meerdere taken tegelijkertijd uitvoert. Dit kan zo eenvoudig zijn als het luisteren naar muziek terwijl je werkt, of zo complex als het beantwoorden van e-mails tijdens een vergadering.

De voordelen van multitasken

Veel mensen geloven dat multitasken hen helpt om meer gedaan te krijgen in minder tijd. En in sommige gevallen kan dit waar zijn. Als je bijvoorbeeld wacht op een telefoontje, kun je die tijd gebruiken om bijvoorbeeld je inbox op te ruimen.

De nadelen van multitasken

Maar multitasken heeft ook nadelen. Onderzoek toont aan dat het schakelen tussen taken je hersenen kan vermoeien, waardoor je uiteindelijk minder gedaan krijgt. Bovendien kan multitasken leiden tot meer fouten, omdat je aandacht verdeeld is over meerdere taken.

Hoe multitasken onze hersenen beïnvloedt

Wanneer je multitaskt, moeten je hersenen schakelen tussen verschillende taken. Dit kan leiden tot een fenomeen dat bekend staat als “taakwisselkosten” (je mag het van mij ook “wisselgeld” noemen). Dit betekent dat elke keer dat je schakelt tussen taken, je hersenen tijd nodig hebben om zich aan te passen. Deze wisselkosten kunnen oplopen, vooral als je constant tussen taken schakelt.

Tips voor effectief multitasken

Als je besluit te multitasken, zorg er dan voor dat je het op de juiste manier doet. Probeer taken te combineren die niet veel cognitieve inspanning vereisen. En zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt om je hersenen de kans te geven om te herstellen.

Diepgaande effecten van multitasken op de hersenen

Veel mensen geloven dat multitasken hen productiever maakt, maar recent onderzoek suggereert iets anders.

De impact van multitasken op de hersenfunctie

Neuropsychiater Theo Compernolle heeft duidelijk gemaakt dat multitasken leidt tot vier keer meer tijd nodig hebben om slechter werk af te leveren, meer fouten te maken en meer stress te ervaren. Hij waarschuwt dat constante interactie met smartphones en computers ons passiever, dommer en minder productief maakt. Deze hyperconnectiviteit en multitasking “gijzelen” onze hersenen.

Veranderingen in de hersenstructuur

Onderzoek heeft aangetoond dat frequent multitasken veranderingen in de hersenstructuur kan veroorzaken. Dit kan ertoe leiden dat de hersenen het vermogen verliezen om zich diep te concentreren, zoals uitgelegd door professor cognitieve neuropsychologie Bert Reynvoet.

De valkuilen van multitasken

Studies hebben aangetoond dat multitasken leidt tot meer fouten en een tragere verwerkingstijd. Mensen die probeerden te multitasken terwijl ze een tekst lazen, deden er meer dan anderhalf keer zo lang over om inhoudelijke vragen over de tekst te beantwoorden.

Er zijn aanwijzingen dat multitasken kan worden geassocieerd met mentale gezondheidsproblemen zoals burn-out en depressie. Het constante schakelen tussen taken is vermoeiend en vraagt veel van onze hersenen.

Waarom blijven we multitasken?

Elke notificatie op onze apparaten veroorzaakt een stoot van het geluksstofje dopamine, waardoor ons brein naar meer snakt. Bovendien doet de informatie die we dagelijks ontvangen een beroep op oude structuren in ons brein die reageren op emotionele stimuli die belangrijk zijn voor overleving, zoals seks, status, angst en voedsel.

Stoppen met multitasken

Om de negatieve effecten van multitasken tegen te gaan, wordt aangeraden om e-mail op vaste tijden te checken, gefocust te werken met technieken zoals de Pomodoro-techniek en mindfulness toe te passen. Meditatie kan ook helpen om de negatieve effecten van multitasken op de hersenen te verminderen.

ons brein is niet gemaakt om te multitasken

10 tips om multitasken te voorkomen

1. Prioriteer je taken

Maak een lijst van je taken en rangschik ze op basis van belangrijkheid. Werk één taak tegelijk af voordat je naar de volgende gaat.

2. Stel tijdslimieten in

Gebruik een timer of een techniek zoals de Pomodoro-techniek, waarbij je je 25 minuten op één taak concentreert en daarna een korte pauze neemt.

3. Elimineer afleidingen

Zet meldingen op je telefoon en computer uit en creëer een rustige werkplek zonder afleiding.

4. Cluster gelijksoortige taken

Groepeer taken die vergelijkbare vaardigheden of hulpmiddelen vereisen, zodat je ze achter elkaar kunt uitvoeren zonder te schakelen tussen verschillende soorten activiteiten.

5. Neem regelmatig pauzes

Gun jezelf korte pauzes tussen taken om je hersenen te laten rusten en je concentratie te herstellen.

6. Oefen mindfulness

Leer aanwezig te zijn in het moment en je volledig te concentreren op de taak die voor handen is.

7. Beperk het aantal geopende tabbladen en apps

Werk met slechts één tabblad of app tegelijk en sluit alles wat je niet direct nodig hebt.

8. Stel duidelijke doelen

Weet wat je wilt bereiken voordat je aan een taak begint, zodat je niet wordt afgeleid door andere taken of ideeën.

9. Plan vaste momenten voor e-mail en sociale media

Check je e-mail en sociale media op vaste tijden van de dag, in plaats van constant tussendoor.

10. Oefen zelfdiscipline

Herinner jezelf eraan waarom het belangrijk is om je op één taak tegelijk te concentreren en weersta de verleiding om te multitasken.

Conclusie

In onze moderne, snel veranderende wereld kan de verleiding om te multitasken sterk zijn. We worden vaak aangemoedigd om zoveel mogelijk tegelijk te doen in een poging om productiever te zijn. Echter, zoals dit artikel heeft aangetoond, kan multitasken leiden tot verminderde efficiëntie, meer fouten en verhoogde stress. Door te leren hoe we effectief kunnen focussen en afleidingen kunnen minimaliseren, kunnen we onze productiviteit en welzijn verbeteren. De aangeboden tips bieden praktische stappen om de valkuilen van multitasken te vermijden en een meer doelgerichte en bewuste benadering van ons werk en leven te omarmen.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

Cursus Time Management

  • Bereik meer met minder moeite
  • Ook incompany en op maat

 

Bekijk cursus arrow_forward