9 goede gewoontes die leiden tot succes

Met deze 9 goede gewoontes haal je het beste uit jezelf en je tijd. Lees welke goede gewoontes bijdragen aan jouw succes!
Door: Bas Hoorn

Als je van handelingen, die bijdragen aan jouw succes, gewoontes maakt ontstaat in je brein meer ruimte om te werken aan complexe taken die bijdragen aan jouw succes. Het aanleren van effectieve en het afleren van ineffectieve gewoontes is het automatiseren van gedrag. Het is aangetoond dat goede gewoontes de meeste impact maken op het bereiken van succes. Om die reden behandelen we het aanleren van gewoontes ook in onze cursus time management.

Wat zijn goede gewoontes?

Gewoontes zijn handelingen die zo vaak zijn herhaald dat ze zonder erbij na te denken worden uitgevoerd. Het aanleren van een heel makkelijke gewoonte duurt iets korter dan een maand. Het aanleren van een heel complexe gewoonte duurt iets meer dan 8 maanden. Het is aangetoond dat succesvolle mensen in staat zijn om hun cognitieve belasting te managen door goede gewoontes aan te leren en slechte gewoontes af te leren. Goede gewoontes zijn gewoontes die bijdragen aan gewenste doelstellingen.

Weet wat er toe doet voordat je goede gewoontes gaat aanleren

Productiviteit begint met duidelijkheid. “Waar ben ik van? Wat vind ik belangrijk? Wat zijn mijn verantwoordelijkheden? Waar heb ik invloed op?”, zijn de vragen die je jezelf eerst moet stellen.

Wat helpt om daar helderheid in te krijgen is werken met de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed van Stephen Covey. Betrek dit niet alleen op je werk maar ook op je privéleven.

Als je eenmaal weet waar je bij betrokken bent en waar je invloed op hebt is het nuttig om een visie en een missie te beschrijven voor jezelf. Dit helpt je om dagelijks de juiste prioriteiten te stellen.

Een heel goede gewoonte die je jezelf kunt aanleren is om bij alles wat je doet jezelf af te vragen of je acties bijdragen aan je hogere doel. Dit kun je jezelf afvragen als je er een gewoonte van hebt gemaakt om jezelf geregeld af te vragen wat er voor jou werkelijk toe doet. Daarover later meer.

Goede en slechte gewoontes

In de volksmond wordt vaak gesproken over goede en slechte gewoontes. We spreken ook over over effectieve en ineffectieve gewoontes. Een effectieve gewoonte is er een die aan jouw doelen bijdraagt en daarmee een goede gewoonte. Een ineffectieve gewoonte belemmert je in het bereiken van een doel en is dus een slechte gewoonte.

Het gebruik van ‘goede gewoontes’ en ‘slechte gewoontes’ is in het dagelijks taalgebruik echter prima. Hou er rekening mee dat goede gewoontes voor de een kunnen slechte gewoontes voor de ander kan zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan leefstijl gerelateerde gewoontes zoals dieet. Wat voor de ene persoon werkt blijkt is de ander ineffectief.

Goede gewoontes aanleren slechte gewoontes afleren

9 eenvoudig aan te leren goede gewoontes

Er zijn 9 makkelijk aan te leren goede gewoontes waarmee iedereen de eigen productiviteit enorm kan laten toenemen:

1. Bepaal elke dag wat het belangrijkste is

Als je eenmaal weet wat er voor jou toe doet weet kun je elke dag bepalen wat het belangrijkst is om tijd en aandacht aan te besteden. Beperk je daarbij tot 1 ding. Vraag jezelf af wat het belangrijkste is wat je vandaag moet hebben bereikt.

Dit ene ding gaat voor alles en ken je de hoogste prioriteit toe. Hiermee dwing je jezelf om keuzes te maken en goed na te denken over wat er voor jou werkelijk toe doet.

Wat een bijkomend voordeel is, is dat je op deze manier er ook voor zorgt dat je jouw aandacht niet te veel hoeft te verdelen over verschillende onderwerpen.

De reden waarom dit een van de beste goede gewoontes is, is omdat het een samengestelde gewoonte is. Je moet namelijk niet alleen nadenken over wat je vandaag doet maar ook over je doelen op de langere termijn.

2. Verbeter continu het proces

Als je jezelf heel de tijd focust op quick wins en korte-termijn-resultaten ga je voorbij aan het proces. Natuurlijk is het nodig dat je een doel stelt en daar naartoe werkt maar het resultaat komt altijd voort uit een proces.

Maar er een gewoonte van dat, als je eenmaal weet welk resultaat je wil bereiken, je eerst nadenkt over het proces ernaartoe. De kunst is om effectief en efficiënt te werken.

3. Denk aan de som van alle dagen

Hoe voel je jezelf als je jezelf had voorgenomen om vandaag een taak te voltooien en deze is aan het einde van de dag niet voltooid? Als je jezelf rot voelt is dit waarschijnlijk onterecht.

Een taak bestaat uit een of meer acties. Een van de effectiefste goede gewoontes is om te denken in termen van ‘acties’ in plaats van ‘taken’. Je hoeft niet elke dag een taak te voltooien zolang je dagelijks de juiste acties uitvoert.

Succes is de som van alle dagen die je hebt besteed aan de juiste acties!

4. Versimpel alles wat je versimpelen kunt

Complexiteit maakt uitvoering ingewikkeld. Dat komt doordat complexiteit cognitief belastend is. Cognitieve belasting zorgt voor frictie. Versimpelen is daarom een van de meest effectieve goede gewoontes.

Het principe is dat wanneer iets simpel is, het makkelijk en snel wordt begrepen. Iets wat we makkelijk en snel begrijpen passen we makkelijk toe. Het reduceert dus ook uitstelgedrag.

Hoe kun jij je leven versimpelen? Het kan op veel manieren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van takenlijsten. Dit zorgt ervoor dat je minder hoeft te onthouden.

Een andere vorm van versimpelen is opruimen. Een rommelige omgeving maakt werken (en studeren) onnodig complex en leidt bovendien af.

In plaats van op je aandacht verdelen over verschillende thema’s is dagelijks aan een of twee thema’s besteden veel eenvoudiger. Maak een dagplanning die voorkomt dat je jouw aandacht teveel versnippert.

Wat het leven ook een stuk eenvoudiger maakt is het mijden van moeilijke mensen. Bedenk dat jouw succes voor een groot deel ook afhangt van de mensen met wie je omgaat.

5. Wees je bewust van je sterfelijkheid

Er is een kans dat je een financiële tegenvaller terug kunt verdienen. Dit geldt niet voor tijd; eenmaal besteed is het niet meer terug te verdienen. Verspil het dus niet!

goede gewoontes 1

Je tijd is helaas beperkt op deze Aarde. Besteed het dus zo goed mogelijk aan de dingen die er voor jou werkelijk toe doen en waar je jezelf echt betrokken bij voelt. De rest is echt een verspilling van tijd.

Het is misschien een treurige gedachte maar een van de goede gewoontes is om jezelf dagelijks te herinneren aan je beperkte houdbaarheid zodat je altijd kiest voor wat voor jou belangrijk is.  

6. Gewoontes hangen samen met het compound-effect

Zoals eerder gezegd is het belangrijk om het grote plaatje te zien. Je moet weten waar je naartoe wil om voor jezelf een visie en een missie helder te hebben. Maar daarmee ben je er nog niet!

Je hebt succes als je jouw doelen bereikt. Maar om die doelen te bereiken zal je taken moeten voltooien. Een taak bestaat uit een of meer acties die je op dagelijkse basis uitvoert. Succes is onder aan de streep de optelsom van de juiste acties.

De som van kleine delen leidt tot succes. Dit noemen we het compound-effect. Dit geldt niet alleen voor het voltooien van taken die bijdragen aan je doelen. Het kan ook worden bereikt door bewust dingen na te laten.

  • Elke dag 1 boterham met kaas (±259 kcal) minder eten zorgt voor 13 kilo gewichtsverlies per jaar
  • Elke werkdag € 5,- besparen op koffie en een snack onderweg levert je € 1.000,- per jaar op

Het compound effect kun je ook betrekken op je acties. Het voordeel van het compound effect is dat je met kleine ingrepen op lange termijn veel effect bereikt. Om een voorbeeld te geven:

  • Elke dag een half uur lezen zorgt ervoor dat je ongeveer 50 boeken per jaar leest

Vaak komt het neer op het aanleren van kleine goede gewoontes (extra actie uitvoeren) en het afleren van slechte gewoontes (een actie bewust nalaten).

7. Denk en handel oplossingsgericht

Het is normaal dat je in je werk (en in je privéleven) problemen ervaart. De vraag is echter hoe je er mee omgaat. Ga je bij de pakken neerzitten en accepteer je dat er een probleem is? Of denk je na over een oplossing?

Op een optimistische manier nadenken over een oplossing van een probleem is een van de meest onderscheidende gewoontes. De meeste mensen zijn namelijk vooral probleemgeoriënteerd en vertonen struisvogelgedrag of gaan bij de pakken neerzitten.

Leer jezelf de goede gewoonte aan om proactief problemen op te lossen. Je ontwikkelt hierdoor steeds meer behendigheid waardoor het denken in oplossingen als het ware een tweede natuur wordt.

8. Kijk elke dag 5 minuten terug op je dag

Aan het einde van de werkdag terugkijken op hoe je werkdag is verlopen is een van de belangrijkste goede gewoontes omdat je daardoor bewust nadenkt over verdere verbetering. Vraag jezelf af wat goed is gegaan en wat voor verbetering vatbaar is. Het is belangrijk om dit zo objectief mogelijk te doen. Voel je niet schuldig als je erachter komt dat je beter had kunnen doen.

Vraag jezelf af of je gedurende de dag voldoende voortgang hebt geboekt. Als dit niet zo is onderzoek je de oorzaken. Bijvoorbeeld: als je merkt dat je vaak was afgeleid moet je jezelf vragen wat daar de oorzaak van was. Werd je telefonisch veel gestoord? Werd je afgeleid door notificaties vanuit Outlook? Als je de oorzaken weet kun je er wat aan doen.

Denk ook na over hoe je jezelf voelde. Als je goed geluimd bent werk je lekkerder. Als je mindset minder positief was, is het ook belangrijk dat je nadenkt over de oorzaken.

Waar het om gaat is dat je erachter komt welke frictie je ondervindt. Door hier dagelijks bewust enkele minuten over na te denken ben je in staat om jezelf te blijven verbeteren.

goede gewoontes aanleren

9. Elke dag 1% beter worden is een van de effectiefste gewoontes

Succes is de som van kleine acties. De Japanse Kaizen-filosofie gaat daar ook van uit. Door middel van frequente kleine verbeteringen is sprake van een evolutie die – voor je er erg in hebt – in korte tijd tot een enorme verbetering leidt.

De gewoonte om elke dag 1% beter worden ten opzichte van de vorige dag is in feite gebruik maken van het eerdergenoemde compound effect. Dit zorgt ervoor dat je na ongeveer 70 dagen een verbetering van 100% en na 232 dagen 1.000% verbetering hebt bereikt. Dat is dus 10 x beter dan 8 maanden eerder.

Goede gewoontes die makkelijk aan te leren zijn blijken het meest effectief. Dat is logisch: elke dag een verbetering van 1% doorvoeren is eenvoudiger dan van het ene op het andere moment een grote verandering bewerkstelligen.

Abonneer je op onze kennisbank

Naam(Vereist)

Cursus Time Management

  • Bereik meer met minder moeite
  • Ook incompany en op maat

 

Bekijk cursus arrow_forward