Wat is XRP? Verwachting, uitleg en koers

Wat is XRP en kan XRP 10.000 dollar waard worden? Dit artikel vertelt je wat je moet weten over XRP, verwachting, Ripple en de potentie om explosief in waarde te stijgen.

Bitcoin en crypto's kopen

 
Computer
Let op: De koersen van cryptocurrency's zijn volatiel. De waarde van cryptocurrency's kunnen snel stijgen en snel dalen.

XRP wordt al door een aantal financiële instelingen gebruikt

Hoe maakt XRP van Ripple gebruik van blockchain technologie?

XRP is de eigen cryptocurrency van het het bedrijf Ripple. Het wordt gebruikt om transacties op het netwerk te vergemakkelijken en kan worden ingewisseld tegen andere valuta. Ripple is een gedistribueerd grootboekprotocol (DLT; Distributed Ledger Technology) dat snelle en goedkope transacties via validerende servers in een gedecentraliseerd netwerk mogelijk maakt. XRP is in sommige rechtsgebieden wettelijk verplicht om bij de financiële toezichthouders geregistreerd te worden. Het wordt al gebruikt door een verschillende banken en betalingsproviders om internationale betalingen te verwerken.

Kritiek richting Ripple

Ripple, in de persoon van de huidige CEO Brad Garlingouse, heeft kritiek gekregen vanwege zijn gecentraliseerde karakter en gebrek aan transparantie. Desalniettemin is de populariteit van XRP als cryptomunt terecht. Het is namelijk niet een doorsnee token zoals de meeste andere cryptocurrency. Ripple is echter niet alleen een uitgever van XRP. Er zijn inmiddels ook financiële instellingen die software van Ripple gebruiken. Ripple biedt een scala aan oplossingen die financiële transacties op het Ripple netwerk vergemakkelijken tegen lage transactiekosten.

Hoe verschilt XRP van cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum?

Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen XRP en andere digitale munten, zijn er ook een paar belangrijke manieren waarop het verschilt.

Efficiency

Een belangrijk onderscheid is dat XRP sneller en efficiënter is dan zijn concurrenten. Transacties op het XRP netwerk kunnen in slechts enkele seconden verwerkt worden, vergeleken met de 10 minuten of meer die het kan duren voor een Bitcoin transactie bevestigd wordt.

Energiezuinig

Bovendien is XRP energiezuiniger dan andere digitale valuta’s, wat betekent dat het een lagere milieu-impact heeft.

Adoptie

Ten slotte is XRP breder ingeburgerd dan sommige van zijn rivalen. Terwijl Bitcoin nog steeds de bekendste digitale munt is, wordt XRP gepromoot door banken en financiële instellingen en wordt het door een groeiend aantal bedrijven gebruikt.

Centrale banken en overheden

Als gevolg van deze ‘goede pers’ bevindt XRP zich ook op het netvlies van een aantal centrale banken en overheden.

XRP koers

XRP verwachting: herhaalt het patroon uit het verleden zich?

Cryptocurrencies winnen de laatste jaren snel aan populariteit, en XRP is een van de bekendste. Er zijn een paar redenen waarom XRP een goede investering voor de toekomst kan zijn.

Snelheid

Ten eerste is XRP veel sneller dan andere cryptocurrencies, waardoor het praktischer is voor dagelijks gebruik.

Samenwerking

Ten tweede heeft het bedrijf achter XRP, Ripple, samenwerkingsverbanden met enkele van ’s werelds grootste financiële instellingen. Dit geeft XRP een niveau van stabiliteit dat andere cryptocurrencies niet hebben.

Vooruitstrevende technologie

Ten derde werkt Ripple continu aan nieuwe technologie die XRP in de toekomst nog waardevoller kan maken.

De prijs is lang onderdrukt

Tenslotte wordt vanuit een prijstechnisch standpunt door veel analisten beweert dat de waarde van XRP een heel lange tijd is onderdrukt. Het komt vaak voor dat als de fundamentele analyse van een asset duidt op een waarde die nog niet wordt weerspiegeld in de koers, de kans op een prijsexplosie toeneemt. Dit is een XRP verwachting die veel analisten delen. Hierom kan XRP een goede investering zijn.

XRP kan op een Ledger Nano worden bewaard

Hoe kun je XRP kopen, en wat is de beste Ripple wallet?

250

XRP is een cryptocurrency die een hoge mate van veiligheid biedt en voortdurend in ontwikkeling is. Als je besluit XRP te kopen, is het belangrijk te bedenken waar je het veilig zult bewaren. Wat zijn de beste Ripple wallets?

Papieren wallet

Een optie is een papieren portemonnee c.q. paper wallet, die je kunt aanmaken via een online dienst als WalletGenerator.

Ledger Nano S

Een andere optie is een hardware wallet zoals bijvoorbeeld een Ledger Nano s, die je privésleutels op een fysiek apparaat bewaart. Kies je voor een software wallet, kies dan een gerenommeerde dienst die twee-factor authenticatie biedt en vermijdt dat je privésleutels bewaard worden.

Kopen via Exchanges

Als je eenmaal besloten hebt hoe je je XRP zult opslaan, kun je ze kopen via diverse exchanges zoals het laagdrempelige LiteBit of BLOX. Zorg ervoor dat je de beurs grondig onderzoekt voordat je persoonlijke informatie of valuta uitwisselt.

Wat zijn enkele van de risico’s van investeren in XRP?

Als het gaat om digitale activa als XRP, is het belangrijk te onthouden dat er altijd risico’s aan verbonden zijn. Hoewel XRP beleggers veel potentiële beloningen kan bieden, is het belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s voordat je investeert. Hier zijn enkele van de risico’s waarmee je rekening moet houden voordat je in XRP investeert:

Volatiliteit

Zoals alle digitale activa is XRP onderhevig aan volatiliteit. Dit betekent dat de prijs van XRP sterk kan schommelen, en beleggers kunnen misschien niet voorspellen wanneer deze schommelingen zullen optreden. Daardoor kunnen beleggers geld verliezen als ze in XRP investeren wanneer de prijs hoog is, en de prijs daarna sterk daalt.

Liquiditeit

Een ander risico om rekening mee te houden is de liquiditeit. Dit komt omdat Ripple een grote hoeveelheid XRP tokens bezit, en de marktkapitalisatie wordt gedeeld door het aantal XRP tokens, zijn enkele mensen terughoudend omdat ze bang zijn dat Ripple de markt kan overspoelen. Door middel van een Escrow is dit risico niet realistisch. 

XRP van Ripple is onderdeel van de digitale transformatie

Hoe zullen Ripple en XRP zich in de toekomst blijven ontwikkelen?

Er is geen twijfel over dat XRP van Ripple vandaag de dag de meest besproken cryptocurrency in het ecosysteem is. Terwijl Ripple het bedrijf achter de technologie is, is XRP de activa dat gebruikt wordt voor afrekeningen. XRP is een revolutionaire cryptocurrency in de manier waarop het een internationale betaling afhandelt.

Alternatief voor SWIFT

Verwacht wordt dat in de toekomst het SWIFT betalingssysteem vervangen zal worden door een systeem dat veel sneller en beduidend efficiënter werkt. Dit maakt oplossingen als XRP tot legitieme kanshebbers in de race om een betere oplossing voor grensoverschrijdende betalingen te bieden. Naarmate de adoptie van cryptocurrency blijft groeien, is het bovendien waarschijnlijk dat XRP aan de behoeften van particuliere en institutionele gebruikers zal voldoen.

XRP nieuws: NFT creators kunnen de XRP ledger gebruiken

XRP is digitale activa dat gebruikt kan worden voor betalingen, maar het kan ook gebruikt worden voor NFT’s. XRP NFT’s zijn non-fungibele tokens die XRP vertegenwoordigen. Ze kunnen gebruikt worden om van alles te vertegenwoordigen, van XRP tegoeden tot XRP transacties. XRP NFT’s kunnen gekocht, verkocht en verhandeld worden op gedecentraliseerde beurzen. Ze kunnen ook gebruikt worden om slimme contracten te maken en te beheren. XRP NFT’s zijn een nieuwe manier om XRP te gebruiken die het potentieel heeft om de manier waarop we met de digitale wereld omgaan revolutionair te veranderen. Denk daarbij verder dan digitale kunst zoals afbeeldingen van verveelde apen. De fysieke wereld kan worden verbonden aan een XRP NFT.

Is een XRP koers van 10.000 dollar realistisch?

XRP is een van de meest besproken cryptocurrencies. Er worden vaak onrealistische toekomstverwachtnigen gedeeld. Een bloemlezing:

XRP wordt 10.000 dollar waard

Een XRP bestaat uit 1.000.000 drops. Dit wekt de indruk dat als 1 drop gelijk is aan 1 dollarcent, de XRP koers 10.000 dollar kan worden. De wereld bestaat echter niet alleen uit de Verenigde Staten. Er zijn ook valuta die minder waarde vertegenwoordigen en zijn onderverdeeld in kleinere eenheden zoals centen. Dit sluit echter niet uit dat XRP enorm in waarde kan toenemen. Er zal echter een financiële revolutie moeten uitbreken of er zal sprake moeten zijn van hyperinflatie om de waarde van 10.000 dollar te bereiken.

XRP wordt 589 dollar waard

Stel je eens voor over hoeveel marktkapitalisatie we spreken als 100 miljard coins per coin deze waarde vertegenwoordigen? Dat is astronomisch. Ook voor een dergelijke koers geldt dat in de financiële wereld sprake moet zijn van een globale verandering en/of hyperinflatie.

Is er een financiële revolutie op komst?

Als er steeds signalen zijn dat meer overheden, centrale banken, financiële instellingen en betalingsproviders overgaan tot het gebruik van XRP is de verwachting dat de psychologische grens van een XRP koers van 10 dollar binnen afzienbare tijd wordt geslecht. Voor overheden kan het gebruik van cryptocurrency heel interessant zijn. Het kan witwassen en belastingontduiking tegengaan en de financiering van terrorisme kan makkelijk worden achterhaald. Dit is een realistisch scenario.

De brug tussen verschillende valuta en verschillende assets?

De opkomst van NFT’s maakt XRP ook geschikt als een brugcurrency tussen verschillende assets. Denk hierbij aan de uitwisselbaarheid tussen bijvoorbeeld vastgoed en aandelen of kunst en tickets voor een vliegreis. XRP maakt het mogelijk om met minder frictie en in minder stappen alles wat van waarde is te ruilen tegen alles wat van waarde is.

Digitale transformatie

Als de digitale transformatie van de wereld doorzet dan is het niet ondenkbaar dat één XRP mogelijk honderden of duizenden dollars waard wordt. Dit zal echter niet op een termijn van minder dan 3 jaar plaatsvinden. De techniek kan het al maar wetgeving is nog niet zover.

Samengevat

De inhoud hierboven bespreekt enkele risico’s van investeren in XRP, en ook enkele van de mogelijke voordelen van deze cryptocurrency. Over het algemeen is XRP revolutionaire digitale activa dat de manier waarop wereldwijd betalingen worden gedaan revolutionair kan veranderen. Hoewel er enkele risico’s zijn om rekening mee te houden als je in dit activum investeert, is er ook het potentieel voor aanzienlijke beleggingswinst. Alleen de tijd zal leren hoe XRP en Ripple zich in de toekomst verder zullen ontwikkelen, maar het is duidelijk dat ze het potentieel hebben om de wereld van de financiën zoals we die kennen te veranderen.

Veelgestelde vragen

Wat is het nut van XRP?

XRP is bedoeld om liquiditeit en snellere transacties te bieden aan banken en andere financiële instellingen. Het kan ook gebruikt worden als een brugvaluta naar andere valuta. Het voordeel hiervan is dat personen en bedrijven in landen die in een moeilijke financiële situatie verkeren toch makkelijk hun eigen valuta makkelijk kunnen converteren naar andere munteenheden of andere cryptocurrency waardoor internationale handel mogelijk blijft. Een ander voordeel van XRP is dat in ontwikkelingslanden mensen zonder bankrekening er transacties mee kunnen doen met behulp van een mobiele wallet.

Hoe versnelt het Ripple Netwerk internationaal betalingsverkeer?

In de huidige situatie is werkt betalingsverkeer als volgt: Een bank verstuurt een betalingsopdracht naar een andere bank in een ander land. De ontvangende bank verstrekt de begunstigde geld vanuit een voorraad die moet worden aangehouden om liquide te kunnen zijn. Met XRP werkt dit anders. De versturende bank wisselt de oorspronkelijke fiat valuta om naar XRP en verstuurt deze XRP coins naar de bank van de begunstigde. De ontvangende bank verkoopt via een exchange de ontvangen XRP coins. Dit proces duurt in totaal maximaal 4 seconden zodat volatiliteit geen noemenswaardige invloed heeft op de betaling.

Wordt XRP gemined?

Nee, XRP kun je niet minen. Ripple Labs heeft in het verleden 100 miljard XRP coins gecreëerd. Er is dus geen sprake van een proof of work algoritme en er kunnen niet meer dan 100 miljard tokens worden gecreëerd.

Wanneer zal Ripple geen XRP meer hebben?

Dit is onbekend. Ripple heeft geen einddatum voor de distributie van XRP coins aangekondigd.

Waarom zijn er zo veel prijsvoorspellingen voor XRP?

Het eenvoudige antwoord is dat niemand het echt weet. De prijs van een XRP coin is gebaseerd op vraag en aanbod. De vraag is echter voor een belangrijk deel afhankelijk van adoptie door (centrale) banken, financiële instellingen en betalingsprividers. Als meer mensen XRP coins willen kopen, gaat de prijs omhoog. Als meer mensen XRP willen verkopen, daalt de prijs. Zo eenvoudig is het.

FOMO

Fear of missing out werkt prijsopdrijvend. Als er sprake is van koerswinst en dit wordt opgepikt door voldoende mensen ontstaat in korte tijd een hype die prijsopdrijvend werkt.

FUD

Fear, Uncertainty & Doubt zijn bekende factoren die prijsdrukkend werken en ervoor zorgen dat de waarde van een asset (snel) afneemt. Met name grote beleggers verspreiden opzettelijk veel FUD over XRP omdat ze speculeren op prijsdaling of omdat ze een coin tegen een lage waarde willen kopen.

Hou het nieuws in de gaten

Er zijn echter een aantal extra factoren die invloed kunnen hebben op de Ripple koers (prijs van XRP). Daartoe behoren nieuwsgebeurtenissen, geruchten, de bitcoin koers, en zelfs de tijd van het jaar. De prijs van XRP heeft bijvoorbeeld de neiging te stijgen in december en januari, omdat veel mensen dan cryptovaluta kopen als cadeau.