Cursus zakelijk tekenen

Communiceer helder en overtuigend complexe informatie na de cursus zakelijk tekenen

N

Vereenvoudig complexe vraagstukken

N

Communiceer overtuigend

N

Visualiseer processen

N

Ontwikkel je tekenvaardigheid

N

Organiseer tekst en beeld

Wat bereik je met de eendaagse cursus zakelijk tekenen?

Zakelijk tekenen helpt als je een complex vraagstuk wilt verduidelijken. Het is dan makkelijk als je overtuigend kunt tekenen.

Omdat de meeste mensen visueel denken, ben je in staat om met tekeningen uit te leggen wat je bedoelt en anderen te overtuigen.

Wat kun je na de cursus zakelijk tekenen? Je kunt meer dan basisvormen en emoties tekenen. Je kunt ook meer dan alleen maar visueel faciliteren.

We kijken vooral naar de zakelijke toepassing. We leren je dus ook visueel denken en complexe processen en informatie visualiseren. 

Je kunt je makkelijk uitdrukken met tekeningen

Je wordt getraind in het snel en goed kunnen tekenen van jouw boodschap.

Hoe leren we jou tekenen?

In de cursus zakelijk tekenen ontwikkelen we jouw tekenvaardigheid. Je wordt getraind in het tekenen van objecten, mensen, emoties, processen en data.

Tijdens de cursus zakelijk tekenen werk je met casussen en krijg je opdrachten met als doel om anderen aan de hand van jouw tekeningen te overtuigen.

Je ontwikkelt een frisse tekenstijl waarmee je jouw verhaal kunt aanvullen en versterken.

Je maakt gebruik van psychologische principes

Je maakt moeiteloos gebruik van wetten en regels vanuit de waarnemingspsychologie.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Je leert in de cursus zakelijk tekenen hoe je theorieën over waarneming effectief toepast in jouw tekeningen. Daardoor sluit jouw boodschap aan bij de kijker.

Je combineert het tekenen van basisvormen met theorieën van Stephen Anderson en Edward Tufte. Je leert hands on hoe je complexe informatie door tekeningen verheldert.

Je weet ook hoe je het platte vlak optimaal organiseert met een heldere lay-out.

Je ontwikkelt ontwerpvaardigheid

Je past basisprincipes over ontwerp op het platte vlak toe in jouw visualaties.

Waarom is dit belangrijk?

In de cursus zakelijk tekenen wordt ook aandacht besteed aan ontwerp en indeling van het platte vlak. Je oefent met toepassing van diverse ontwerp-elementen.

Je leert hoe je typografie en hiërarchie effectief toepast. Dit komt van pas als je bijvoorbeeld processen, interfaces of interactie wilt uitdrukken in een tekening.

De cursus zakelijk tekenen ontwikkelt in de basis ook jouw ontwerpvaardigheid.

Je communiceert helder en overtuigend na de cursus zakelijk tekenen

 

Zakelijk tekenen en visualiseren

De cursus zakelijk tekenen en visualiseren gaat verder dan het kunnen uitdrukken van vormen, mensen en emoties. Je leert ook hoe je complexe informatie vertaalt naar schema’s en hoe je processen beschrijft.

Module 1: tekenvaardigheid en vormen

Het ochtendprogramma van de cursus zakelijk tekenen richt zich op het aanleren van basisvaardigheden. Je leert hoe je snel en overtuigend basisvormen tekent en je ontwikkelt zelfvertrouwen in je tekenvaardigheid. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod:

 • Theorie over beeld, tekenen en het brein.
 • Tekenen van basisvormen.
 • Complexe vormen, emoties en mensen tekenen.
 • Pictionary met toepassing van geleerde vaardigheden.
Module 2: van vormen naar informatie

Het tweede deel van de ochtend ga je toepassingsgericht je tekenvaardigheid verder ontwikkelen. Dit doe je op gegeven moment aan de hand van een casus. De volgende onderdelen komen aan bod;

 • Kwaliteit, kwantiteit, richting, toename en afname verbeelden.
 • Organisatie van tekst, typografie, beeld en informatie.
 • Toepassing van theorieën van Stephen Anderson en Edward Tufte.
 • Uitwerking van een casus: kwantitatieve informatie uit een document vertalen naar een visualisatie (bij een incompanytraining zakelijk tekenen kan dit worden aangeleverd door de opdrachtgever).
Module 3: van tekst naar beeld

Een beeld zegt vaak meer dan 1.000 woorden. Hoe leg je een complex verhaal uit? Door tekst met beeld te combineren. De opdracht die je krijgt is om geleerde vaardigheden uit de vorige modules van de cursus zakelijk tekenen toe te passen aan de hand van een tekst.

 • Een verhalende tekst (beschrijving van een proces) omzetten naar beeld.
Module 4: teken een plan van aanpak

Hoe vertaal je een aanpak of stappenplan naar een makkelijk te begrijpen en te onthouden beeldtaal. De cursus zakelijk tekenen heeft als doel dat jij helder kan visualiseren hoe je een vraagstuk aanpakt.

 • De oplossing van een probleem visualiseren (in een tekst wordt een probleem geschetst.Jij moet een oplossing bedenken en uitwerken in de vorm van een tekening).
Module 5: overtuigen met beeld

Slides van een presentatie zijn vaak al voorbereid. Maar hoe kun jij snel inspelen en in korte tijd een overtuigende presentatie tekenen? Na de cursus zakelijk tekenen ben je in staat om in korte tijd een stevige presentatie te tekenen.

 • Overtuigen met visualisaties (in plaats van een powerpoint presentatie zal je een stelling met behulp van 3 tekeningen verduidelijken).

Iedereen kan tekenen! Sterker nog: de mensheid kon eerder tekenen dan dat ze kon schrijven. De cursus zakelijk tekenen benaderen wij vanuit het standpunt van de kenniswerker. Complexe vraagstukken vaken geregeld om toelichting, verduidelijking of verheldering. Dat leren we jou in deze training!

De cursus zakelijk tekenen kun je beschouwen als een taalcursus. De taal van beeld leer je spreken. Je gaat hands on trainen en je leert tegelijkertijd – al doende – hoe je theoriën uit de waarnemingspsychologie toepast in jouw visualisaties.

De cursus zakelijk tekenen is er als open training en incompanytraining. In het laatste geval is het mogelijk om de casuïstiek aan te passen aan actuele vraagstukken die spelen binnen de organisatie van de opdrachtgever.

cursus timemanagement met gsuite en gmail
\

BCN Utrecht CS

Dinsdag 12 mei | 09:00 – 17:00

\

BCN Utrecht CS

Dinsdag 13 oktober | 09:00 – 17:00

Informatie over de cursus zakelijk tekenen

Jouw investering

Je betaalt voor de cursus zakelijk tekenen € 495,00 (exclusief 21% btw). In dit tarief is alles inbegrepen:

 • Alle leermiddelen
 • Professionele tekenmaterialen
 • Arrangement en verblijf
 • Parkeerkaart (als je die nodig hebt)

 

Kun je de BTW niet verrekenen?

Volg je de training via een BTW vrijgestelde organisatie? In dat geval krijg je een aangepaste factuur waardoor je prijstechnisch geen nadeel ondervindt ten opzichte van deelnemers die de BTW wél kunnen verrekenen?

Tekenmateriaal inbegrepen

Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van professioneel tekenmateriaal. Onderstaande middelen worden door ons voor jou besteld:

 • Schetsboek Graduate Soft
 • Fineliner Graphix Set
 • Winsor & Newton Pro Marker Bright Orange
 • Winsor & Newton Pro Marker Sky Blue
 • Winsor & Newton Pro Marker Yellow 
Arrangement inbegrepen

Voor het gebruik van de accommodatie, koffie, thee, frisdranken en een uitgebreid lunchbuffet betaal je eveneens geen kosten. Het arrengement is inbegrepen in het tarief voor de training.

Betaalwijze

Na de training versturen we de factuur. De betalingstermijn is 30 dagen.

 

Soepele annuleringsregeling

Tot 21 dagen voor aanvang van de trainingsbijeenkomst kun je kosteloos annuleren. Een vervanger naar de training sturen mag altijd.

Meld je aan voor de cursus zakelijk tekenen

€ 495,- per deelnemer

Na aanmelding nemen wij contact met je op om jouw aanmelding te voltooien. tot 3 weken voor aanvang van de training mag je kostenloos je deelname annuleren.

N

NS Station op loopafstand

N

Parking naast locatie

N

Arrangement inbegrepen

N

Inclusief alle leermiddelen

N

Soepele annuleringsvoorwaarden

N

Een vervanger sturen mag altijd

N

Met bewijs van deelname

Gerelateerde trainingen

Veel cursisten combineren deze training met een van onderstaande cursussen:

Cursus snellezen en mindmappen | 1-daagse training

Lees tot 3 à 4 keer sneller na de cursus snellezen en mindmappen. In de cursus leer je hoe je jouw leestempo verhoogt en je begrip rond complexe vraagstukken verbetert.

Open training
Incompanytraining

Cursus timemanagement | 2-daagse training

In de cursus timemanagement leer je effectief en efficiënt werken. Je bereikt meer resultaten met minder moeite en je voorkomt onnodige werkdruk en werkstress. Een tijdwinst van 30% is mogelijk!

Open training
Incompanytraining