Work life balance: betekenis en uitleg

De work-life balance is het evenwicht tussen werk en privéleven.

wat is work-life balance definitie

Wat betekent work-life balance?

Evenwicht tussen werk en privé


Als sprake is van een goede work-life balance is er geen tegenstelling tussen werk en andere levensrollen naast je werk. Denk daarbij aan: je gezin en vrije tijd.

Er is sprake van evenwicht waarin aan alle eisen van het persoonlijke leven, het professionele leven en het gezinsleven tegemoet wordt gekomen.

Dit evenwicht maakt het mogelijk dat je naast je werk ook tijd, aandacht en energie hebt voor andere aspecten in het leven waar jij je bij betrokken voelt. 

Maak je privéleven belangrijk

Werk is niet zo belangrijk als je gezin


Bepaal eerst van alle zaken in je leven waar je echt betrokken bij bent en hoort te zijn. Vervolgens focus je jezelf op de zaken waar je invloed op hebt.

Daarna bepaal je jouw prioriteiten. Zowel voor werk als privé. Maak dus van belangrijke zaken die niet met je werk te maken hebben ook een prioriteit.

Door het maken van een planning waarin je de prioriteiten van beide opneemt, creëer je een work-life balance die goed bij je past. 

HNW en work-life balance

Is Het Nieuwe Werken een zegen?


Een goede work-life balance is belangrijk. Het voorkomt stress, zorgt voor meer productiviteit en draagt echt bij aan de levensvreugde.

Mensen proberen vaak hun werk en privéleven los van elkaar te zien. Dat is niet realistisch: er is een factor waar we rekening mee moeten houden: thuiswerken.

Door Het Nieuwe Werken werken we vaak thuis. Voor veel mensen is het moeilijk om werk en privé compleet te scheiden. Ze raken het overzicht kwijt.

Veel mensen hebben het idee heel de tijd aan het werk te zijn. Als je thuis werkt kun je namelijk heel de dag werk- en privétaken met elkaar afwisselen.

Als je op zo’n manier werkt ontstaat er een monocultuur die je het gevoel geeft heel de tijd bezig te zijn. Ook al werk je netto maar 36 of 40 uur in een week.

Wat helpt is om thuis een scheiding te maken tussen privé- en werktijd. Werk ook thuis 6 tot 8 uren en geniet daarna van je vrije tijd.

Wat ook bijdraagt aan een goede work-life balance is het scheiden van ruimte. Er is een ruimte om te werken en ruimte voor het gezinsleven.

Herken stressfactoren

En reduceer ze als je invloed hebt


Als je onder druk staat op je werk, vaak overwerkt en te weinig ontspanning hebt, zorgt dit ervoor dat je minder lekker in je vel zit en kan voor spanningen thuis zorgen.

Omgekeerd kunnen zorgen en stressfactoren in je privéleven ten koste gaan van je effectiviteit en productiviteit op de werkvloer.

Herken stressfactoren en doe er wat aan. Zeker als je er zelf invloed op hebt. Een simpel voorbeeld: rommel leidt tot somberheid en lage productiviteit. Ga opruimen!

Een ander voorbeeld: ben je nu altijd en overal bereikbaar? Het is belangrijk dat je je hiervan bewust bent en grenzen stelt.

Hoeveel tijd ben je kwijt aan woon-werk verkeer? files zijn een externe stressfactor. Ga die uit de weg door bijvoorbeeld later te reizen. Werk eerst 2 uren thuis.

Faalangst is ook interne stressfactor die tot perfectionisme kan leiden. Maak heldere afspraken over het eindresultaat. Daarmee voorkom je teveel werk.

Zou je eigenlijk je werk beter moeten plannen en organiseren? Een cursus time management leert je hoe je werk én privéleven optimaal plant en organiseert.

Je hebt het meeste invloed op jezelf en het minst op een ander. Als je niets tegen je interne stressfactoren doet kan het leiden tot een burn out.

Begin vandaag

Jouw work-life balance creëer je zelf


Het ontwikkelen van gezonde gewoontes draagt bij aan jouw work-life balance. Zo zijn er snel te implementeren work life balance tips die snel effect hebben. 

Je hoeft niet alle tips op te volgen en het hoeft ook niet allemaal in een keer te worden geïmplementeerd. Geen stress: je kiest wat het beste op jou van toepassing is.

Werkgevers worden erop beoordeeld

Zoals op Indeed.nl


Een goede work-life balance hoort thuis in het rijtje De zeven eigenschappen van effectief leiderschap (binnen het domein van de 7e eigenschap).

Omdat werknemers steeds meer waarde hechten aan hun eigen work-life balance worden werkgevers er op Indeed zelfs op beoordeeld.

Plan een kennismaking

Neem contact op!

Elke training kan als een maatwerk- en incompanytraining worden aangeboden. Ook kunnen interventies op maat worden ontwikkeld.

Bel (085) 002 02 02

Voor vragen of een offerte

Ben je op zoek naar een korte inspiratiesessie of wil je worden geadviseerd over hoe je met effectieve trainingen de productiviteit van je organisatie kunt verbeteren?

 

Contact

Meer weten over slim werken?

Klassikale training
Verantwoord klassikaal leren

De klassikale bijeenkomsten kenmerken zich door een actieve en energieke didactiek. Door afwisseling in het programma vliegt de training voorbij en is het leerrendement onverminderd hoog.

Tussen en na de trainingsbijeenkomsten kun je gebruik maken van de online community. Hier kun je ervaringen met medecursisten en je trainers uitwisselen.

Trainingen en cursussen worden in lijn met richtlijnen van het RIVM en de veiligheidsregio verzorgd. Als een klassikale training vanwege het coronavirus niet kan worden voortgezet wordt naadloos overgegaan naar live online trainen. Onbenutte uitgaven voor het arrangement crediteren we.

Twee tot vier weken na de laatste online bijeenkomst volgt een één op één sessie van een uur met je trainer. Je kunt dit uur naar eigen inzicht indelen. Denk hierbij aan praktische tips maar ook aan herhaling van lesstof als je daar behoefte aan hebt.

Online classrooms
Live online bijeenkomsten

Alle incompany- en open trainingen worden ook als live online bijeenkomsten aangeboden. De dynamiek van een live online bijeenkomst is anders is dan die van een klassikale training. De planning en didactiek worden daarop aangepast.

Een dag klassikale training is gelijk aan 2 dagdelen live online training met een tussenpoos van een week. Tijdens een live online bijeenkomst wordt uitleg afgewisseld met oefeningen en breakout sessies.

Tussen de online bijeenkomsten pas je het geleerde toe in de praktijk. Je wordt via de online community gecoacht door je trainer. Ook kun je ervaringen uitwisselen met je medecursisten en leren van hun ervaringen.

Twee tot vier weken na de laatste online bijeenkomst volgt een één op één sessie van een uur met je trainer. Je kunt dit uur naar eigen inzicht indelen. Denk hierbij aan praktische tips maar ook aan herhaling van lesstof als je daar behoefte aan hebt.