Work life balance: betekenis, definitie en uitleg


Een goede work-life balance draagt bij aan je gezondheid en duurzame inzetbaarheid

cursus timemanagement

Inhoudsopgave


Voorkom stress met je work-life balance

Work hard, play harder!


Veel mensen volgen een training time management omdat hun work-life balance is verstoord. Een gezonde work-life balance  is belangrijk. Het voorkomt stress, zorgt voor meer productiviteit en draagt echt bij aan de levensvreugde.

Mensen proberen vaak hun werk en privéleven los van elkaar te zien. Doordat we door Het Nieuwe Werken steeds vaker thuis werken is het onmogelijk om ze compleet te scheiden. Maar er zijn meer factoren waar we rekening mee moeten houden.

 

wat is work life balance definitie 1050

 

Als je onder druk staat op je werk, vaak overwerkt en te weinig ontspanning hebt, zorgt dit ervoor dat je minder lekker in je vel zit en kan voor spanningen thuis zorgen. Omgekeerd kunnen zorgen in je privéleven ten koste gaan van je productiviteit op de werkvloer.

Er is veel aan gelegen om je balans tussen werk en privé gezond te houden. Zowel in het privéleven als op het werk is het van belang dat je zoveel mogelijk stressfactoren reduceert. Zeker als je er zelf invloed op hebt.

 

Prioriteiten en balans tussen werk en privé

Prioriteiten in je privéleven zijn ook belangrijk


Voor een goede work life balance is het belangrijk dat je prioriteiten stelt, zowel voor werk als privé. Door het maken van een planning waarin je de prioriteiten van beide opneemt, creëer je een goed overzicht voor jezelf. Het inplannen van ontspanning moet je hierbij niet vergeten.

 

Wat kun je zelf doen?

Een goede work-life balance ontstaat niet vanzelf


Voor een (groot) deel kunnen we zelf invloed uitoefenen op onze work life balance. Het gaat om bewust keuzes maken en om het ontwikkelen van gezonde gewoontes. Zo zijn er snel te implementeren Work life balance tips die echt effect hebben. 

 

Work life balance: technologie

Wees ook mentaal en emotioneel thuis


Een balans tussen werk en privé creëren wordt moeilijker door bijvoorbeeld de smartphone. Je bent nu altijd en overal bereikbaar en dit maakt het lastiger om je werk niet mee naar huis te nemen. Het is belangrijk dat je je hiervan bewust bent en grenzen stelt.

 

Is het Het Nieuwe Werken de oplossing?

Stel grenzen aan je werktijden


Veel mensen dachten dat Het Nieuwe Werken zou zorgen voor een betere work life balance. Helaas blijkt dat voor veel mensen niet het geval te zijn: men heeft juist het idee altijd maar bezig te zijn.

 

Vertroebeling van balans tussen werk en privé

Voorkom het gevoel ‘dat je altijd aan het werk bent’


Of men doet op thuiswerkdagen te weinig aan het werk (geen zelfsturing) waardoor men gestrest raakt door uitstelgedrag. Of werk- en thuistaken zijn teveel in elkaar verweven waardoor een monocultuur ontstaat. Ook dat leidt tot onnodige stress.

 

Werkgevers worden erop beoordeeld

Zoals op Indeed.nl


Een goede work-life balance hoort thuis in het rijtje De zeven eigenschappen van effectief leiderschap (binnen het domein van de 7e eigenschap). Omdat werknemers er steeds meer waarde aan hechten worden werkgevers er op Indeed er zelfs op beoordeeld.

 

Iets anders nodig dan een cursus time management?

Soms werkt de persoonlijkheid tegen


Een cursus time management leert je hoe je werk én privéleven optimaal plant en organiseert. Het helpt bij het creëren van een goede work-life balance. Maar het is niet de enige oplossing. Er kan meer aan de hand zijn dan een time management probleem.

Er zijn verschillende interne en externe factoren die de balans tussen werk en privé verstoren. Die zijn voor iedereen anders. Om een voorbeeld te geven: files zijn een externe stressfactor. Die kun je uit de weg gaan door eerder of later te reizen.

Faalangst is een typische interne stressfactor die ertoe kan leiden dat je perfectionistisch bent en je werk nooit af is. Een andere veel voorkomende stressfactor is onzekerheid; men denkt door hard te werken erkenning te krijgen. Als je niets tegen diepgewortelde stressfactoren doet kan het leiden tot burn out.

Volg de cursus

timemanagementIncompanyofferte aanvragen

1050 training snellezen en mindmappen

Klantenservice


T (085) 002 02 02
E klantenservice@timension.nl

Join the future of work

Mis nooit meer de updates van Timension.


Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang nieuws, nieuwe inzichten en meteen bruikbare tips.