Wat is uitstelgedrag en wat kun je ertegen doen?

Betekenis, uitleg en tips om uitstelgedrag tegen te gaan.

Meer artikelen, tips en how to's ➔
Meer artikelen, tips en how to's ➔
Uitstelgedrag afleren doe je voor jezelf
 


Je bent niet de enige met uitstelgedrag

Bijna iedereen heeft wel eens last van uitstelgedrag

Uitstelgedrag, iedereen heeft weleens last van het uitstellen van dingen die je eigenlijk nu hoort te doen. In onze training time management leren cursisten daarom verschillende methodes om uitstelgedrag tegen te gaan.

uitstelgedrag aanpakken

 


Uitstelgedrag kan tot grote problemen leiden

Zowel privé als zakelijk

Als dergelijk gedrag structureel wordt kan tot problemen leiden. Het heeft een negatief effect op jouw succes, carrière, gevoel voor eigenwaarde en relaties met anderen.

Het kan zelfs in een aantal gevallen leiden tot beëindiging van je dienstverband.

 


Oorzaken uitstelgedrag

Niet alle oorzaken van uitstelgedrag zijn slecht

Een oorzaak voor dergelijk gedrag kan het aanvoeren van drogredenen zijn. Je vertelt jezelf bijvoorbeeld dat je “wacht tot je in de juiste stemming bent”. Het kan ook liggen aan je karakter: je bent niet besluitvaardig, hebt faalangst of bent te perfectionistisch.

Er kunnen ook goede redenen zijn om een taak uit te stellen. Denk bijvoorbeeld aan voorrang geven aan een taak die meer impact maakt of als een een belangrijk-urgente taak volgens de prioriteitenmatrix zich ad hoc aandient.

 


Rotklussen en de kans op uitstelgedrag

En er zijn altijd slechte excuses om uit te stellen

Een hoofdpijndossier of een complexe taak waarvoor je eerst nog veel informatie moet verzamelen voordat je er überhaupt aan kan beginnen… Herkenbaar? De moed zinkt je dan al voordat je begint in de schoenen.

 


Uitstelgedrag aanpakken blijft belangrijk

Daardoor bereik je eerder je doelen

Aanpakken van uitstelgedrag is belangrijk, omdat uitstellen ervoor zorgt dat jij jouw lange termijn doelen niet bereikt. Het zorgt voor stress. Je kunt dit uitstelgedrag afleren door onder andere: duidelijke doelen te stellen, prioriteiten te stellen, een juiste inschatting te maken van de benodigde tijd en jezelf te leren kennen en voor zelfdiscipline te zorgen. Een training time management kan je hierbij helpen.

 


Reduceer uitstelgedrag; ga taken opknippen

Kleine brokjes passen makkelijker in je agenda

Denk niet in termen van taken maar in termen van acties. Een taak is een verzameling acties. Wanneer je een taak in kleinere logische acties knipt is het een kwestie van actie na actie uitvoeren.

Per slot van rekening is de som van acties uiteindelijk de taak. Bovendien zal je merken dat je veel beter met je tijd omgaat omdat je de ‘gaten’ in je agenda kan vullen met kleine acties.

 


Prioriteiten stellen reduceert uitstelgedrag

Je goed aan waar je aandacht aan moet besteden

Maak gebruik van de prioriteitenmatrix en vraag je af wat belangrijk is en eerst moet gebeuren en wat je op een later moment kan uitvoeren. Vind je dat moeilijk dan kan je ook omdenken.

Ga bepalen wat niet belangrijk en urgent is en je merkt dan vanzelf dat de belangrijke taken die eerst gedaan moeten worden zich vanzelf gaan aftekenen. Wij noemen deze aanpak de ABCDE methode.

 


Organiseer je taak voordat je eraan begint

Verzamel eerst alle bijlagen en documenten, dat werkt!

Knip het voorbereiden van een taak en het werken aan een taak op in aparte delen. Je kunt in MS Outlook bijvoorbeeld een taak voorbereiden door vooraf alle informatie die je nodig hebt als bijlage aan een taak koppelen. Wanneer je begint aan een taak heb je alles bij de hand en maak je een vliegende start.

Gerelateerde trainingen

 

Timemanagement en werkdruk reduceren

Bereik meer met minder moeite. Leer effectief en efficiënt werken en bespaar tijd.

Timemanagement met Microsoft Outlook

Krijg grip op je werk en rust in je hoofd. Laat Microsoft Outlook vooral voor je werken.

Timemanagement met Google Workplace

Pas slim timemanagement toe. Plan en organiseer je werk met Google Workplace.

Plan een kennismaking

Neem contact op!

Elke training kan als een maatwerk- en incompanytraining worden aangeboden. Ook kunnen interventies op maat worden ontwikkeld.

Bel (085) 002 02 02

Voor vragen of een offerte

Ben je op zoek naar een korte inspiratiesessie of wil je worden geadviseerd over hoe je met effectieve trainingen de productiviteit van je organisatie kunt verbeteren?

 

Contact

Meer weten over slim werken?