Takenlijst maken

Wil 20% tot 30% meer resultaat? Ga een takenlijst maken!

Meer artikelen, tips en how to's ➔
Meer artikelen, tips en how to's ➔
takenlijst
 


Je bereikt meer met een takenlijst

Taken onthouden is dom werk, gebruik een lijstje

Het is aangetoond dat mensen die hun uit te voeren taken vastleggen op een centrale plek 20% tot 30% meer bereiken dan mensen die dat niet doen. Om die reden wordt er ook uitgebreid aandacht aan besteed in een cursus effectief time management.

Een takenlijst maken helpt je bij het creëren van een overzicht met de taken die jij moet uitvoeren om je doelen te kunnen bereiken. Dit voorkomt dat je dingen vergeet en het zorgt voor meer rust in je hoofd. Ons brein vindt takenlijsten heerlijk

 


Takenlijst maken

Een Kanban canvas is in feite ook een takenlijst

Voor het maken van een takenlijst inventariseer je alle taken die nodig zijn voor het bereiken van een bepaald doel. Je zet de taken op volgende van belangrijkheid. Het is in feite hetzelfde als een prioriteitenlijst.

Kanban methode en kanban canvas als takenlijst

 


Kanban canvas als voorbeeld

Een Kanban canvas geeft inzicht in de voortgang van taken

In de Kanban methode staat de takenlijst zelfs centraal. In een Kanban canvas kun je al jouw taken organiseren. Je kunt hiermee je hele leven organiseren. Je werkt met een groot vel papier en geeltjes. Je verdeelt het papier in 5 kolommen:

1. verantwoordelijkheden,
2. taken,
3. gaan doen,
4. aan het doen,
5. gereed.

Iedere kolom staat voor een stap. Jouw ideale workload komt in kolom 4. Kolom 4 wordt aangevuld wanneer taken gereed zijn en dus verplaatsen naar Kolom 5.
Omdat aangetoond is dat werken met een takenlijst mensen productiever maakt vormt het werken met een takenlijst een vast onderdeel in de training time management.

 


Het belang van een takenlijst

Je brein gebruik je voor slim werk

Om verschillende redenen is het werken met takenlijsten van belang. Al is het maar omdat is aangetoond dat mensen die een takenlijst bijhouden 20% tot 30% meer bereiekn in dezelfde tijd dan mensen die dat niet doen. De oorzaken daarvoor zijn de volgende:

Onthouden van taken kost veel inspanning. Het is in principe een dom werk om een takenlijst te onthouden. Wanneer je een takenlijst gebruikt heeft je brein meer energie beschibaar om aan moeilijke en complexe taken en acties te besteden.

Wanneer er te weinig tijd is om alle taken en acties uit te voeren helpt een takenlijst. Je bent dan namelijk in de gelegenheid om de 20-80 regel toe te passen op je taken en de taken te selecteren die de meeste impact maken.

Gerelateerde trainingen

 

Timemanagement en werkdruk reduceren

Bereik meer met minder moeite. Leer effectief en efficiënt werken en bespaar tijd.

Timemanagement met Microsoft Outlook

Krijg grip op je werk en rust in je hoofd. Laat Microsoft Outlook vooral voor je werken.

Timemanagement met Google Workplace

Pas slim timemanagement toe. Plan en organiseer je werk met Google Workplace.

Plan een kennismaking

Neem contact op!

Elke training kan als een maatwerk- en incompanytraining worden aangeboden. Ook kunnen interventies op maat worden ontwikkeld.

Bel (085) 002 02 02

Voor vragen of een offerte

Ben je op zoek naar een korte inspiratiesessie of wil je worden geadviseerd over hoe je met effectieve trainingen de productiviteit van je organisatie kunt verbeteren?

 

Contact

Meer weten over slim werken?