Reactief gedrag: betekenis en uitleg


Reactief gedrag staat het bereiken van succes in de weg

cursus timemanagement

Reactief gedrag werkt belemmerend

Het eerste wat je moet afleren is reactief gedrag


Het eerste wat je afleert in een time management training is reactief handelen. Reactief gedrag is het tegenovergestelde van proactief gedrag, het belemmert jouw productiviteit, zorgt ervoor dat je je doelen niet bereikt en is zelfs slecht voor je liefdesrelatie.

Als jij je laat leiden door je omgeving heb je zelf geen grip op je dagindeling. Sommige beroepen zijn reactief. Denk aan helpdeskmedewerker of secretaresse. Toch geldt ook voor hen dat als ze ruimte hebben om proactief te handelen dat ook moeten doen.

 

Reactief gedrag op de werkvloer

Reactieve mensen laten zich niet leiden door zichzelf


Als je een reactieve houding hebt betekent dat dat je niet zelf initiatief neemt, maar pas in actie komt als jouw omgeving daarom vraagt. Anderen bepalen daardoor hoe jouw dag eruit ziet in plaats van jij zelf.

Je stelt zaken uit en laat dingen liggen tot op het laatste moment wat voor stress zorgt en het niet kunnen halen van deadlines.

Je verliest door een reactieve houding het overzicht en je loopt steeds achter de feiten aan. Om die reden is het leren herkennen en voorkomen van reactief gedrag een onderdeel in een cursus time management.

 

Reactief gedrag en samenwerken

Samenwerken met een reactieve collega is moeilijk


Het is moeilijk om samen te werken met iemand die een reactieve houding heeft. Iemand die zulk gedrag vertoont vindt het vaak moeilijk om knopen door te hakken, waardoor het bereiken van resultaten verhinderd wordt. Ook kunnen ze vaak niet goed omgaan met feedback of kritiek. 

Volg de cursus

timemanagementIncompanyofferte aanvragen