Reactief gedrag en houding: uitleg

Reactief gedrag en een reactieve houding staan het bereiken van succes in de weg

reactief gedrag reactieve houding

Werk als een PRO!


Werk effectiever en efficiënter na de cursus time management. Krijg grip op je werk en rust in je hoofd. Bereik meer met minder moeite.

Reactief gedrag werkt belemmerend

Reactief gedrag moet je afleren


Het eerste wat je afleert in een time management training is reactief handelen. Reactief gedrag is het tegenovergestelde van proactief gedrag.

Reactief gedrag belemmert jouw productiviteit, zorgt ervoor dat je je doelen niet bereikt en is zelfs slecht voor je liefdesrelatie.

Als jij je laat leiden door je omgeving heb je zelf geen grip op je dagindeling. Er is echter een voorbehoud: sommige beroepen zijn reactief.

Denk aan helpdeskmedewerker of secretaresse. Toch geldt ook voor hen dat als ze ruimte hebben om proactief te handelen dat ook moeten doen.

 

Omstandigheden zijn de baas

Alles overkomt je…


cirkel van invloed reactief gedrag

Mensen met reactief gedrag laten vooral omstandigheden bepalen wat ze moeten doen. Ze doen niet hun best om zelf invloed uit te oefenen.

Stephen Covey heeft het over de ‘cirkel van betrokkenheid’ en de ‘cirkel van invloed‘ Bij reactieve mensen is de cirkel van invloed klein.

 

Reactief gedrag op de werkvloer

Reactieve mensen leiden zichzelf niet


Als je een reactieve houding hebt betekent dat dat je niet zelf initiatief neemt. Je komt pas in actie komt als jouw omgeving of omstandigheden daarom vragen.

Anderen bepalen daardoor hoe jouw dag eruit ziet in plaats van jij zelf. In feite laat je anderen bepalen hoe jij jouw (werkende) leven moet indelen.

Als je taken uitstelt uit en laat liggen tot op het laatste moment leidt dat ook tot reactief gedrag. Je kunt op een gegeven moment niet meer zelf je agenda bepalen.

Je verliest door een reactieve houding het overzicht en je loopt achter de feiten aan. Om die reden is het leren herkennen en voorkomen van reactief gedrag belangrijk!

 

Reactief gedrag en samenwerken

Samenwerken met reactieve collega’s


Het is moeilijk om samen te werken met iemand die een reactieve houding heeft. Iemand met zulk gedrag vindt het vaak moeilijk om knopen door te hakken.

Daardoor ontstaat een situatie waardoor het bereiken van resultaten verhinderd wordt. Vaak kunnen deze mensen niet omgaan met kritiek en zijn ze defensief.

Het is belangrijk om daar waar je invloed kunt uitoefenen dat ook te doen. Leer jezelf de gewoonte aan om pro actief te zijn als dat kan. 

 

Je kunt niet altijd pro actief zijn

Je hebt niet overal invloed op


Het komt vaak voor dat je geen invloed hebt op omstandigheden. Door invloeden van buitenaf wordt je in een reactieve positie gemanoeuvreerd.

Denk bijvoorbeeld aan de manager die ineens te maken heeft met hoog ziekteverzuim. Eerst zal hij of zij moeten zorgen voor formatie om het werk gedaan te krijgen.

Omdat zich altijd ad hoc zaken aan kunnen dienen is het belangrijk om zo pro actief mogelijk te zijn. Je kunt daardoor onverwachte taken beter het hoofd bieden.

Gerelateerde trainingen

Veel bezoekers zijn geïnteresseerd in een van onderstaande cursussen:

Cursus time management met Outlook | 2-daagse training

Leer effectief en efficient werken in combinatie met MS Outlook. Vraag informatie aan voor de cursus time management met Outlook.

Open training time management | 2-daagse training

In de cursus time management leer je effectief en efficiënt werken. Je bereikt meer resultaten met minder moeite en je voorkomt onnodige werkdruk.

Open training
Incompanytraining

Gratis training timemanagement | E-learning

In de gratis cursus time management leer via een app op je smartphone. Leer doelen formuleren, prioriteiten stellen en breinvriendelijk werken.