Wat is reactief gedrag en wat is een reactieve houding?

Reactief gedrag en een reactieve houding staan succes in de weg

Meer artikelen, tips en how to's ➔
Meer artikelen, tips en how to's ➔
reactief gedrag reactieve houding
 


Reactief gedrag werkt belemmerend

Het staat jouw succes in de weg!

Het eerste wat je afleert in een timemanagement training is reactief handelen. Reactief gedrag is namelijk het tegenovergestelde van proactief gedrag.

Reactief handelen belemmert jouw productiviteit, zorgt ervoor dat je je doelen niet bereikt en is zelfs slecht voor je liefdesrelatie.

Als jij je laat leiden door je omgeving of invloeden van buitenaf heb je zelf geen grip op je dagindeling. Er is echter een voorbehoud: sommige beroepen zijn reactief.

Denk aan helpdeskmedewerker of secretaresse. Toch geldt ook voor hen dat als ze ruimte hebben om proactief te handelen dat ook moeten doen.

 


Omstandigheden zijn de baas

Alles overkomt je…

cirkel van invloed reactief gedrag

Mensen met een reactieve houding laten vooral omstandigheden bepalen wat ze moeten doen. Ze doen niet hun best om zelf invloed uit te oefenen.

Stephen Covey heeft het over de ‘cirkel van betrokkenheid’ en de ‘cirkel van invloed‘ Bij reactieve mensen is de cirkel van invloed klein.

 


Reactief gedrag op de werkvloer

 


Reactieve houding op de werkvloer

Reactieve mensen leiden zichzelf niet

Reactief zijn betekent dat dat je niet zelf initiatief neemt. Je komt pas in actie komt als een ander, jouw omgeving of omstandigheden daarom vragen.

Anderen bepalen daardoor hoe jouw dag eruit ziet in plaats van jij zelf. In feite laat je anderen bepalen hoe jij jouw (werkende) leven moet indelen.

Als je taken uitstelt uit en laat liggen tot op het laatste moment leidt dat ook tot reactief acteren. Je kunt op een gegeven moment niet meer zelf je agenda bepalen.

Je verliest door een reactieve mindset het overzicht en je loopt achter de feiten aan. Om die reden is het leren herkennen en voorkomen van reactief handelen belangrijk!

 


Reactief gedrag en samenwerken

 


reactief gedrag en een reactieve houding in de samenwerking

Samenwerken met reactieve collega’s

Het is moeilijk om samen te werken met iemand die een reactieve basishouding heeft. Iemand met zulk gedrag vindt het vaak moeilijk om knopen door te hakken.

Daardoor ontstaat een situatie waardoor het bereiken van resultaten verhinderd wordt. Vaak kunnen deze mensen niet omgaan met kritiek en zijn ze defensief.

Het is belangrijk om daar waar je invloed kunt uitoefenen dat ook te doen. Leer jezelf de gewoonte aan om pro actief te zijn als dat kan.

 


Je kunt niet altijd proactief zijn

Je hebt niet overal invloed op

Reactief gedrag is niet altijd te voorkomen, een reactieve houding daarentegen wel! Het komt voor dat je geen invloed hebt op omstandigheden. Invloeden van buitenaf kunnen leiden tot reactief handelen.

Denk bijvoorbeeld aan de manager die ineens te maken heeft met hoog ziekteverzuim. Eerst zal hij of zij moeten zorgen voor formatie om het werk gedaan te krijgen.

Omdat zich altijd ad hoc zaken aan kunnen dienen is het belangrijk om zo proactief mogelijk te zijn. Je kunt daardoor beter omgaan met onverwachte taken. Ook voorkom zo je dat incidenteel reactief optreden een reactief patroon wordt.

Gerelateerde trainingen

 

Timemanagement en werkdruk reduceren

Bereik meer met minder moeite. Leer effectief en efficiënt werken en bespaar tijd.

Timemanagement met Microsoft Outlook

Krijg grip op je werk en rust in je hoofd. Laat Microsoft Outlook vooral voor je werken.

Timemanagement met Google Workplace

Pas slim timemanagement toe. Plan en organiseer je werk met Google Workplace.

Plan een kennismaking

Neem contact op!

Elke training kan als een maatwerk- en incompanytraining worden aangeboden. Ook kunnen interventies op maat worden ontwikkeld.

Bel (085) 002 02 02

Voor vragen of een offerte

Ben je op zoek naar een korte inspiratiesessie of wil je worden geadviseerd over hoe je met effectieve trainingen de productiviteit van je organisatie kunt verbeteren?

 

Contact

Meer weten over slim werken?