Opruimen maakt je gelukkiger


Mensen die opruimen zijn vrolijker, slapen beter en presteren beter en meer!

cursus timemanagement

Inhoudsopgave


 

 

Waarom zou je op je werk en thuis opruimen?

Omdat je er gelukkiger en productiever van wordt!


Een veelvoorkomend probleem bij deelnemers aan de cursus timemanagement is dat ze geen overzicht hebben over hun werk. Zorgen voor overzicht en een schone frisse omgeving heeft veel voordelen.

Als jouw omgeving is opgeruimd voel je jezelf goed en is het prettig om in die omgeving te leven en te werken. Als je werkplek rommelig is en overal stapels liggen stel je taken eerder uit; je voelt je vaak al bij voorbaat ongemotiveerd.

Wat verstaan we onder rommel?


Een grote hoeveelheid van de dingen die niet zijn gerangschikt in een nette en ordelijke manier; een overvolle of wanordelijke verzameling van de dingen. Dat zijn dus stapels papier op je bureau en ook allerlei ‘dingen’ die je in de loop van de tijd hebt verzameld en waar je – ook al zijn ze niet meer van nut – geen afscheid van kan nemen.

opruimen

Wat zegt de wetenschap over opruimen?


Er zijn 4 wetenschappelijk onderbouwde redenen die aantonen waarom je werkplek en huis opruimen tot meer arbeids- en levensvreugde leidt. Door verschillende onderzoeksinstituten is onderzoek gedaan naar het positieve effect van spullen opruimen. Hieronder 4 belangrijke bevindingen:

 

1. Opruimen: minder stress en meer rust in je hoofd


Een onderzoek van de UCLA heeft aangetoond dat rommel een negatief effect heeft op ons humeur en gevoel van eigenwaarde. Er is een relatie tussen een rommelige omgeving waarin men leeft en de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol.

Dit effect is veel sterker bij vrouwen dan bij mannen. Het onderzoek suggereert dat spullen opruimen stress reduceert en (niet verrassend) bijdraagt tot minder conflicten tussen man-vrouw koppels.

 

2. Opruimen zorgt voor een betere productiviteit


Neurowetenschappers van de Princeton Universiteit stellen dat je werkplek en huis opruimen en organiseren een positieve invloed heeft op onze hersenen. Fysieke rommel concurreert namelijk om onze aandacht en bemoeilijkt geconcentreerd werken.

Dat heeft dus logischerwijs een negatieve invloed op onze prestaties en leidt tot stress. Door rommel en spullen op te ruimen kunnen we informatie beter verwerken en kunnen we ons beter concentreren. Dat leidt tot een hogere productiviteit.

 

3. Opruimen zorgt voor een betere nachtrust


De St. Lawrence Universiteit relateert een niet-opgeruimde omgeving aan een slechte nachtrust. Met name hamsteren (het laten toenemen/ophopen van fysieke rommel en spullen die eigenlijk geen waarde hebben) leidt tot een slechte nachtrust.

De slaapstoornis die het meest voorkomt bij deze groep is slaaplatentie. Dat is de lengte van de tijd dat het duurt voordat men in slaap valt. Deze is dus langer bij mensen die hamsteren waardoor er sprake is van een te korte nachtrust.

Verder is aangetoond dat deze groep mensen meer moeite hebben met het nemen van beslissingen, het stellen van prioriteiten en het voltooien van taken waarbij een beroep wordt gedaan op de cognitie. Daarnaast is vaker sprake van depressie en stress.

 

4. Opruimen zorgt voor een fijner leven


Een conclusie die voortkomt uit voornoemde bevindingen is dat het opruimen van rommel bijdraagt aan een fijner leven. In mijn trainingspraktijk zie ik dat het opruimen van rommel inderdaad bijdraagt aan een betere productiviteit.

Ook door met name de stroom aan documenten, e-mail en bestanden beter op te ruimen en te archiveren creëert men meer rust in het hoofd creëert zodat men zich beter kan focussen op de taken en acties die er echt toe doen.

 

Mag de baas van je eisen dat je opruimt?


Met de kennis van nu is het wellicht helemaal niet zo’n gek idee dat leidinggevenden ook meer aandacht gaan besteden aan netheid van medewerkers. Het voert misschien wat ver wanneer een werkgever van de werknemer eist dat hij gaat opruimen in huis. Anderzijds is het wel zo dat wanneer medewerkers die in het kader van Het Nieuwe Werken vanuit huis werken beter functioneren wanneer thuis de rommel is opgeruimd.

 

Begin vandaag nog met opruimen:


 

1. Spark joy met Marie Kondo


Gooi veel weg! Koop van mijn part het boek van Marie Kondo (opruimcoach). Dit boek kan ik aanbevelen nadat ik met eigen ogen heb gezien welk positief effect het teweeg heeft gebracht bij mensen die al jaren met hardnekkig veel rommel kampen.

 

2. Vermijd bij het opruimen: ‘divers’, ‘overig’, etc.


Zorg voor een digitaal en fysiek archiefsysteem waarin mappen met namen als Divers, Allerlei, Nog uitzoeken, Misc, et cetera uit den boze zijn. In onze cursus time management is overzicht, opruimen en organiseren een vast onderdeel.

 

3. Consuminderen in plaats van opruimen


Koop spullen niet omdat ze in de aanbieding zijn maar koop ze omdat je ze écht nodig hebt. Onderaan de streep zal je zelfs merken dat je daarmee ook geld bespaart.

 

4. Geef spullen die je niet gebruikt weg


Spullen van waarde die je niet meer gebruikt verkoop je via Marktplaats of schenk je aan mensen die het wel kunnen gebruiken; als je er financieel niet beter van wordt kun je op z’n minst een ander die het kan gebruiken er heel blij mee maken.

 

5. Minder papier opruimen met de ‘Nee Nee sticker’


Bestel een Nee Nee sticker voor je brievenbus. Ik heb overigens een versie waarbij ik ook aangeef dat ik niet wil dat er wordt aangebeld voor verkoop aan de deur. Je kunt je stickers online bestellen.

 

6. Spark nog meer joy met een vuilniszak


Het beste kun je iedere dag een vast moment inlassen om op te ruimen. Mijn ervaring leert dat dit in de praktijk niet voor iedereen werkt. Als ik ’s ochtend om 6:30 op weg ben naar een training en ’s avonds om 20:00 thuis kom denk ik ga ik niet mijn huis opruimen. In drukke tijden doe ik een vuilniszak-sessie: twee keer per week verzamel ik rommel en spullen die ik niet meer gebruik. Vooral de woonkamer, mijn werkkamer en de berging struin ik af. Op dat soort momenten zie je hoeveel rommel je verzamelt.

Volg de cursus

timemanagementIncompanyofferte aanvragen

1050 training snellezen en mindmappen

Klantenservice


T (085) 002 02 02
E klantenservice@timension.nl

Join the future of work

Mis nooit meer de updates van Timension.


Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang nieuws, nieuwe inzichten en meteen bruikbare tips.