De Kanban methode: uitleg

Hoe hou je met de Kanban methode grip op taken?

Meer artikelen, tips en how to's ➔
Meer artikelen, tips en how to's ➔
kanban methode
 


De Kanban methode is visueel

Het Japanse woord voor ‘billboard’

De Kanban methode is, in het kort, het werken met een visuele takenlijst. Werken met een takenlijst levert 30% meer productiviteit op. Het Kanban systeem is effectief.

 


De Kanban methode voor jezelf

Een vel papier en sticky notes volstaan

Hoe pas je de Kanban methode voor jezelf toe? Op een Kanban canvas organiseer je al jouw taken. Alle actiepunten leg je erop vast.

Je organiseert alle verantwoordelijkheden die je in heel je leven hebt , dus werk en privé bij elkaar. Het doel is een goede balans tussen werk en privé creëren.

Wat helpt voordat je aan de slag gaat met een kanban canvas is dat je eerst bepaalt wat je verantwoordelijkheden zijn. Gebruik daarvoor de cirkel van invloed.

kanban methode met kanban canvas

Het uitgangspunt van de Kanban methode is dat de werkbelasting wordt aangepast aan jouw belastbaarheid. Je voorkomt onnodige werkdruk.

Jouw ideale workload komt in kolom 4. Kolom 4 wordt aangevuld wanneer taken gereed zijn en dus verplaatsen naar Kolom 5.

Pas als een taak uit de vierde kolom verplaatst naar de vijfde kolom komt er vanuit de derde kolom een taak in de vierde kolom bij.

 


5 kolommen van een Kanban canvas

Grip op work in progress

Een Kanban canvas toepassen is makkelijk. Je hebt een groot vel papier (of een whiteboard) met geeltjes nodig of software zoals Trello. Je werkt met 5 kolommen:

1. Verantwoordelijkheden,
2. Taken,
3. Gaan doen,
4. Aan het doen,
5. Gereed.

Kanban methode en kanban canvas als takenlijst

 


Meer overzicht met Personal Kanban

Grip op de hoeveelheid werk

De Kanban methode kun je in groepsverband en op individueel niveau toepassen. Wanneer je het voor jezelf gebruikt creëer je overzicht over heel je leven.

Dat wil zeggen werk en privé gecombineerd. De term die daarvoor wordt gebruikt is Personal Kanban. Per aandachtsgebied zie je de voortgang van je taken.

 


Voordelen van de Kanban methode

Visuele presentatie zorgt voor overzicht

– Altijd inzicht in je workload
– Minder risico op te hoge werkdruk
– Je herkent jouw sterke en zwakke punten: voortgang wordt inzichtelijk

Je werkt met een visueel systeem, dus je kunt op tijd ingrijpen voordat taken in het eerste kwadrant van de Eisenhower matrix komen en moeten worden geëscaleerd.

De methodiek is ook heel geschikt om slim samen te werken. Dat kan ook op afstand en digitaal door actiepunten te managen met een tool als Trello.

Het is op individueel niveau geschikt als time management methode die zich onderscheid doordat visueel inzichtelijk wordt gemaakt wat de voortgang van acties en taken zijn.

 


Download jouw Kanban Canvas

Printen en aan de slag met Kanban!

Via deze link kun je jouw Kanban canvas (pdf) met uitleg downloaden. Print een canvas zo groot mogelijk uit (A1 of ABRI formaat).

Let op: naast de term Kanban canvas wordt ook de term Kanban bord gebruikt. Dat kun je zelf maken met zwarte tape op een whiteboard.

Je kunt meteen beginnen met de Kanban methode!

Gerelateerde trainingen

 

Timemanagement en werkdruk reduceren

Bereik meer met minder moeite. Leer effectief en efficiënt werken en bespaar tijd.

Timemanagement met Microsoft Outlook

Krijg grip op je werk en rust in je hoofd. Laat Microsoft Outlook vooral voor je werken.

Timemanagement met Google Workplace

Pas slim timemanagement toe. Plan en organiseer je werk met Google Workplace.

Plan een kennismaking

Neem contact op!

Elke training kan als een maatwerk- en incompanytraining worden aangeboden. Ook kunnen interventies op maat worden ontwikkeld.

Bel (085) 002 02 02

Voor vragen of een offerte

Ben je op zoek naar een korte inspiratiesessie of wil je worden geadviseerd over hoe je met effectieve trainingen de productiviteit van je organisatie kunt verbeteren?

 

Contact

Meer weten over slim werken?