De Kanban methode: uitleg

Hoe hou je met de Kanban methode grip op taken?

kanban methode

De Kanban methode is visueel

Het Japanse woord voor ‘billboard’


De Kanban methode is, in het kort, het werken met een visuele takenlijst. Werken met een takenlijst levert 30% meer productiviteit op. Het Kanban systeem is effectief.

De Kanban methode voor jezelf

Een vel papier en sticky notes volstaan


Hoe pas je de Kanban methode voor jezelf toe? Op een Kanban canvas organiseer je al jouw taken. Alle actiepunten leg je erop vast.

Je organiseert alle verantwoordelijkheden die je in heel je leven hebt , dus werk en privé bij elkaar. Het doel is een goede balans tussen werk en privé creëren.

Wat helpt voordat je aan de slag gaat met een kanban canvas is dat je eerst bepaalt wat je verantwoordelijkheden zijn. Gebruik daarvoor de cirkel van invloed.

kanban methode met kanban canvas


Het uitgangspunt van de Kanban methode is dat de werkbelasting wordt aangepast aan jouw belastbaarheid. Je voorkomt onnodige werkdruk.

Jouw ideale workload komt in kolom 4. Kolom 4 wordt aangevuld wanneer taken gereed zijn en dus verplaatsen naar Kolom 5.

Pas als een taak uit de vierde kolom verplaatst naar de vijfde kolom komt er vanuit de derde kolom een taak in de vierde kolom bij.

5 kolommen van een Kanban canvas

Grip op work in progress


Een Kanban canvas toepassen is makkelijk. Je hebt een groot vel papier (of een whiteboard) met geeltjes nodig of software zoals Trello. Je werkt met 5 kolommen:

1. Verantwoordelijkheden,
2. Taken,
3. Gaan doen,
4. Aan het doen,
5. Gereed.

Kanban methode en kanban canvas als takenlijst

Meer overzicht met Personal Kanban

Grip op de hoeveelheid werk


De Kanban methode kun je in groepsverband en op individueel niveau toepassen. Wanneer je het voor jezelf gebruikt creëer je overzicht over heel je leven.

Dat wil zeggen werk en privé gecombineerd. De term die daarvoor wordt gebruikt is Personal Kanban. Per aandachtsgebied zie je de voortgang van je taken.

Voordelen van de Kanban methode

Visuele presentatie zorgt voor overzicht


– Altijd inzicht in je workload
– Minder risico op te hoge werkdruk
– Je herkent jouw sterke en zwakke punten: voortgang wordt inzichtelijk

Je werkt met een visueel systeem, dus je kunt op tijd ingrijpen voordat taken in het eerste kwadrant van de Eisenhower matrix komen en moeten worden geëscaleerd.

De methodiek is ook heel geschikt om slim samen te werken. Dat kan ook op afstand en digitaal door actiepunten te managen met een tool als Trello.

Het is op individueel niveau geschikt als time management methode die zich onderscheid doordat visueel inzichtelijk wordt gemaakt wat de voortgang van acties en taken zijn.

Download jouw Kanban Canvas

Printen en aan de slag met Kanban!


Via deze link kun je jouw Kanban canvas (pdf) met uitleg downloaden. Print een canvas zo groot mogelijk uit (A1 of ABRI formaat).

Let op: naast de term Kanban canvas wordt ook de term Kanban bord gebruikt. Dat kun je zelf maken met zwarte tape op een whiteboard.

Je kunt meteen beginnen met de Kanban methode!

Plan een kennismaking

Neem contact op!

Elke training kan als een maatwerk- en incompanytraining worden aangeboden. Ook kunnen interventies op maat worden ontwikkeld.

Bel (085) 002 02 02

Voor vragen of een offerte

Ben je op zoek naar een korte inspiratiesessie of wil je worden geadviseerd over hoe je met effectieve trainingen de productiviteit van je organisatie kunt verbeteren?

 

Contact

Meer weten over slim werken?

Klassikale training
Verantwoord klassikaal leren

De klassikale bijeenkomsten kenmerken zich door een actieve en energieke didactiek. Door afwisseling in het programma vliegt de training voorbij en is het leerrendement onverminderd hoog.

Tussen en na de trainingsbijeenkomsten kun je gebruik maken van de online community. Hier kun je ervaringen met medecursisten en je trainers uitwisselen.

Trainingen en cursussen worden in lijn met richtlijnen van het RIVM en de veiligheidsregio verzorgd. Als een klassikale training vanwege het coronavirus niet kan worden voortgezet wordt naadloos overgegaan naar live online trainen. Onbenutte uitgaven voor het arrangement crediteren we.

Twee tot vier weken na de laatste online bijeenkomst volgt een één op één sessie van een uur met je trainer. Je kunt dit uur naar eigen inzicht indelen. Denk hierbij aan praktische tips maar ook aan herhaling van lesstof als je daar behoefte aan hebt.

Online classrooms
Live online bijeenkomsten

Alle incompany- en open trainingen worden ook als live online bijeenkomsten aangeboden. De dynamiek van een live online bijeenkomst is anders is dan die van een klassikale training. De planning en didactiek worden daarop aangepast.

Een dag klassikale training is gelijk aan 2 dagdelen live online training met een tussenpoos van een week. Tijdens een live online bijeenkomst wordt uitleg afgewisseld met oefeningen en breakout sessies.

Tussen de online bijeenkomsten pas je het geleerde toe in de praktijk. Je wordt via de online community gecoacht door je trainer. Ook kun je ervaringen uitwisselen met je medecursisten en leren van hun ervaringen.

Twee tot vier weken na de laatste online bijeenkomst volgt een één op één sessie van een uur met je trainer. Je kunt dit uur naar eigen inzicht indelen. Denk hierbij aan praktische tips maar ook aan herhaling van lesstof als je daar behoefte aan hebt.