Ik ben ok, jij bent ok: uitleg

Wat is ‘Ik ben ok, jij bent ok’ in de praktijk?

ik ben ok jij bent ok

Transactionele analyse

We communiceren vanuit een bepaalde houding


Ik ben ok jij bent ok is onderdeel van de transactionele analyse. Mensen communiceren vanuit een bepaalde levenshouding.

Met welke houding bejegenen we elkaar?

Hoe stel jij je op in de communicatie met de ander?


Als je effectief met elkaar wilt communiceren is de manier waarop je de ander benadert én de manier waarop een ander jou benadert bepalend voor het verloop van het gesprek.

Er zijn in de basis vier uitgangspunten waarmee mensen elkaar kunnen benaderen. Er is er maar een succesvol. En dat is de houding van The winner.

The winner stelt eigenlijk dat zowel hij als de ander gelijkwaardig zijn als persoon. Ook zijn de rollen misschien verchillend (de een is bijvoorbeeld leidinggevende en de ander is ondergeschikte).

Winner

Ik ben OK, jij bent OK

Underdog

Ik ben niet OK, jij bent OK

Pseudo winner

Ik ben OK, jij bent niet OK

Super loser

Ik ben niet OK, jij bent niet OK

Ik ben ok jij bent ok: voorbeelden

Directief, onderdanig of gelijkwaardig?


Je kunt dingen op verschillende manieren aan iemand vragen. Bijvoorbeeld: ‘Als je toch langs de pantry loopt… Wil je glas water voor me meenemen?’. Je benadert de ander hier op een neutrale en respectvolle manier.

Of: ‘Haal eens een glas water voor me.’. Nu neem je een andere houding aan: ik ben OK, jij bent niet OK. Je stelt je boven de ander. Hoe zou jij het vinden als je op zo’n manier wordt benaderd? 

Ik ben ok jij bent ok in conflictsituaties

Win-win: Ik ben ok en jij bent ok


Ik ben OK, jij bent OK:
wil conflicten oplossen zonder dat het ten koste gaat van de ander

Ik ben niet OK, jij bent OK:
zal snel toegeven

Ik ben OK, jij bent niet OK:
zal zijn eigen mening doordrukken ten koste van de ander

Ik ben niet OK, jij bent niet OK:
zal conflicten proberen te ontlopen

Inzicht in transactionele analyse draagt bij aan assertiviteit en helpt mensen op te komen voor hun belangen. Zo wordt nee zeggen op het werk makkelijker. Om die reden komt dit onderwerp ook aan bod in een training time management. 

Plan een kennismaking

Neem contact op!

Elke training kan als een maatwerk- en incompanytraining worden aangeboden. Ook kunnen interventies op maat worden ontwikkeld.

Bel (085) 002 02 02

Voor vragen of een offerte

Ben je op zoek naar een korte inspiratiesessie of wil je worden geadviseerd over hoe je met effectieve trainingen de productiviteit van je organisatie kunt verbeteren?

 

Contact

Meer weten over slim werken?

Klassikale training
Verantwoord klassikaal leren

De klassikale bijeenkomsten kenmerken zich door een actieve en energieke didactiek. Door afwisseling in het programma vliegt de training voorbij en is het leerrendement onverminderd hoog.

Tussen en na de trainingsbijeenkomsten kun je gebruik maken van de online community. Hier kun je ervaringen met medecursisten en je trainers uitwisselen.

Trainingen en cursussen worden in lijn met richtlijnen van het RIVM en de veiligheidsregio verzorgd. Als een klassikale training vanwege het coronavirus niet kan worden voortgezet wordt naadloos overgegaan naar live online trainen. Onbenutte uitgaven voor het arrangement crediteren we.

Twee tot vier weken na de laatste online bijeenkomst volgt een één op één sessie van een uur met je trainer. Je kunt dit uur naar eigen inzicht indelen. Denk hierbij aan praktische tips maar ook aan herhaling van lesstof als je daar behoefte aan hebt.

Online classrooms
Live online bijeenkomsten

Alle incompany- en open trainingen worden ook als live online bijeenkomsten aangeboden. De dynamiek van een live online bijeenkomst is anders is dan die van een klassikale training. De planning en didactiek worden daarop aangepast.

Een dag klassikale training is gelijk aan 2 dagdelen live online training met een tussenpoos van een week. Tijdens een live online bijeenkomst wordt uitleg afgewisseld met oefeningen en breakout sessies.

Tussen de online bijeenkomsten pas je het geleerde toe in de praktijk. Je wordt via de online community gecoacht door je trainer. Ook kun je ervaringen uitwisselen met je medecursisten en leren van hun ervaringen.

Twee tot vier weken na de laatste online bijeenkomst volgt een één op één sessie van een uur met je trainer. Je kunt dit uur naar eigen inzicht indelen. Denk hierbij aan praktische tips maar ook aan herhaling van lesstof als je daar behoefte aan hebt.