Gettings things done. Is het middel erger dan de kwaal?

Zijn we eindelijk een keer ‘done’ met Getting Things Done?

Meer artikelen, tips en how to's ➔
Meer artikelen, tips en how to's ➔
Getting Things Done van David Allen
 


Is Getting Things Done sleets geworden?

Vraagt het middel meer tijd dan de kwaal?

De een is aanhanger van de Getting Things Done methode (GTD) en wordt affiliate om de Getting Things Done cursus bij vrienden en familie te slijten. De ander zweert bij een time management training.

De een wil efficiënt werken, de ander wil effectief werken. Hoe zit het nou eigenlijk en zijn we onderhand niet ‘done’ met Getting Things Done?

 

getting things done gtd

 


Effectief of efficiënt werken?

Ze zijn allebei nodig om productief te zijn

Er is een evident verschil. Effectiviteit impliceert doelmatigheid. Met zo min mogelijk inspanning en dus met zo min mogelijk gebruik van tijd, inzet en middelen een zo groot mogelijk gewenst effect in de richting van de doelstelling bereiken. 

Over efficiency wordt gesproken wanneer een proces goed verloopt. Efficiënt gaat over processen. Effectief gaat over doelmatigheid. Om een voorbeeld te geven: het is efficiënt om een vervelende boodschap per e-mail te versturen. Een druk op de knop en klaar ben je. Het is daarmee niet effectief. Even bij iemand langslopen om vis à vis met de juiste aandacht een vervelende boodschap te bespreken is niet efficiënt maar wel effectief.

Het meest optimaal is om effectief en efficiënt met elkaar te combineren. Maar dat is niet altijd mogelijk, blijkens voornoemd voorbeeld. Voorwaarde om een afweging tussen efficiënt of effectief te kunnen maken is een hoge mate van zelfbewustzijn en het in een split second kunnen toetsen aan je verantwoordelijkheden en de doelen die je wilt bereiken. Dat is je koers. Anders geformuleerd: je kunt dus heel efficiënt jezelf bezig houden met domme dingen (“Things” zo je wilt).

 


De Getting Things Done cursus (GTD)

Een cursus is geen religie

Er duiken filmpjes op waarbij mensen beweren dat heel hun leven is veranderd dankzij Getting Things Done (GTD). Nou moet ik er wel bij vertellen dat een groot deel van deze filmpjes vooral op Youtube geplaatste huisvlijt is.

Maar stel je eens voor: je gaat naar een eendaagse cursus en sindsdien is heel je leven veranderd. Je hebt het licht gezien en dagelijks dreun je de liturgie van David Allen op. Met ‘lotgenoten’, die ooit een GTD cursus hebben gevolgd, deel je het bijna onuitsprekelijke mystieke wezen achter de begrippen ‘next action’ of ‘stuff’.

De wereld rond een Getting Things Done cursus (GTD) kenmerkte zich op haar hoogtepunt zelfs door fundamentalisme: alumni van een cursus dulden geen afgoden; het zal boven alles aanbeden en bemind moeten worden! GTD is, zo vond de schare trouwe volgelingen, namelijk geen timemanagement Nee, Getting Things Done is verlicht als een lege inbox… Een gelukzalige belevenis die je alleen maar kunt ervaren met een leeg hoofd.

Dergelijke devotie is een herhalend patroon en mens eigen. Eerder was daar ook sprake van bij de The seven habits of highly effective people van Stephen Covey. Dit trekt echter wat mij betreft de aanpak van Covey noch Allen in twijfel. Het zegt vooral veel over het volgzame karakter van de ‘kudde’. Maar laat het aanstekelijke enthousiasme van een grote schare ‘lotgenoten’ geen reden zijn voor het matigen van een kritische opstelling zoals je die in de basis wél hoort te hebben.

Nu ben ik van mening dat Getting Things Done (GTD) een aantal heel sterke en toepasbare elementen kent. Inderdaad is het een manier om gefocust te kunnen werken aan acties. In onze training worden dan ook principes toegepast zoals die ook bij Getting Things Done (GTD) worden toegepast! Denk bijvoorbeeld aan de prioriteitenmatrix. Het is echter naar mijn mening geen volwaardige manier die mensen effectiever maakt. Het voert mijns naar mijn idee veel te ver om, als ware je een bekeerling, een Getting Things Done cursus (GTD) te gaan evangeliseren. De methodiek is – naar wat ik waarneem – vooral een methode die gericht is op efficiënt werken. Sneller meer taken kunnen uitvoeren is mooi meegenomen maar maakt mensen en organisaties niet per definitie effectiever. Het is te vaak een vorm van symptoombestrijding.

De oorzaak daarvan is naar mijn mening gelegen in het feit dat de Getting Things Done cursus (GTD) uitgaat van de veronderstelling dat cursisten (en organisaties) goed in staat zijn hun doelstellingen SMART te formuleren en als uitgangspunt te nemen. Er wordt wel aandacht aan besteed in trainingen maar naar mijn idee te weinig. Mijn ervaring is dat juist dit voor cursisten juist een erg moeilijk opgave is. Het ontwikkelen van een koers is echter wel dé voorwaarde om effectief te kunnen zijn. 

Is de Getting Things Done methode (GTD) slecht? Nee! Zoals eerder gezegd: elementen zoals in een Getting Things Done cursus (GTD) worden aangeleerd zie je ook terug in een training time management van andere aanbieders. Laat echter wel helder zijn dat dit elementen zijn die David Allen niet allemaal zelf heeft verzonnen! Denk daarbij aan evergreens zoals de eerdergenoemde prioriteitenmatrix.

Ik wil cursisten vooral efficiënt én effectief maken. Dat reikt verder en dieper dan nog sneller acties afronden. In tegenstelling tot het unique selling point van de Getting Things Done methode: het kan juist geen kwaad dat mensen goed nadenken voordat ze als een bezetene next action na next action uitvoeren.

Laat mensen vooral hun doelstellingen continu on top of mind hebben. Het hoofd hoeft wat mij betreft niet helemaal leeg te zijn. Laat het vooral regelmatig vollopen met een helder en specifiek beeld van de gewenste eindresultaten of de uiteindelijke situatie waarin men zich wil bevinden.

 


Getting Things Done is niet effectief genoeg

Althans, voor de meeste mensen niet

Vier op de vijf managers maakt zich zorgen over werkgerelateerde stress. Jacques van der Klink, hoogleraar gezondheidswetenschappen te Groningen, constateert dat er vooral aan symptoombestrijding wordt gedaan.

Een veel voorkomende oorzaak is naar mijn mening dat men geen heldere doelen stelt. In de basis is men daardoor al voor een groot deel stuurloos. Daar zal dus echt meer aandacht aan moeten worden besteed.

Snel veel acties uitvoeren lost naar mijn idee het probleem niet op wanneer deze acties niet bijdragen aan wezenlijke doelen. We zijn dan – in het slechtste geval – alleen maar kostbare tijd en energie op een efficiënte manier aan het verspillen. Laat mensen vooral nadenken en hun hoofd regelmatig vullen met ware en heldere doelstellingen!

 


De Getting Things Done methode en MBTI

Let op: MBTI is geen wetenschap maar een vage aanwijzing

Regelmatig hebben wij cursisten die eerder een Getting Things Done training hebben gevolgd maar niet de discipline hebben kunnen vasthouden die de methode van ze eist.

De oorzaak is vaak gelegen in het feit dat deze cursisten als ‘percieving‘ kunnen worden gekwalificeerd. Wat deze cursisten vaak kenmerkt is: een autonome manier van denken, creatief en intelligent en vooral open voor invloeden van buitenaf en in staat deze in te zetten in om nieuwe dingen te creëren.

Voor hen is het veel belangrijker om een diepgeworteld besef te hebben waarbij ze inderdaad hun doelstellingen on top of mind hebben. Voor hen is dát een belangrijk ijkpunt om te kunnen bepalen of ze met de juiste dingen bezig zijn. Het slaafs volgen van de Getting Things Done methode werkt juist contraproductief voor hen.

 


Getting Things Done: next action

Denk na over wat je écht wil in je leven!

Mocht je toch de verleiding niet kunnen weerstaan om het idioom van David Allen te bezigen dan heb ik het volgende advies voor je: Neem de tijd en rust om na te denken over je doelen en leg ze vast. Dat zijn echt goede next actions!

Gerelateerde trainingen

 

Timemanagement en werkdruk reduceren

Bereik meer met minder moeite. Leer effectief en efficiënt werken en bespaar tijd.

Timemanagement met Microsoft Outlook

Krijg grip op je werk en rust in je hoofd. Laat Microsoft Outlook vooral voor je werken.

Timemanagement met Google Workplace

Pas slim timemanagement toe. Plan en organiseer je werk met Google Workplace.

Plan een kennismaking

Neem contact op!

Elke training kan als een maatwerk- en incompanytraining worden aangeboden. Ook kunnen interventies op maat worden ontwikkeld.

Bel (085) 002 02 02

Voor vragen of een offerte

Ben je op zoek naar een korte inspiratiesessie of wil je worden geadviseerd over hoe je met effectieve trainingen de productiviteit van je organisatie kunt verbeteren?

 

Contact

Meer weten over slim werken?