Geconcentreerd werken


Ga geconcentreerd werken en word productiever en gelukkiger.

cursus timemanagement

Geconcentreerd werken maakt gelukkiger

en leidt tot meer en betere resultaten


Veel cursisten die een cursus efficiënt werken volgen hebben te maken met interrupties. Veel van deze onderbrekingen zijn te voorkomen. Na elke interruptie duurt het 15 tot 25 minuten voordat je weer geconcentreerd werkt.

Geconcentreerd werken aan taken en projecten maakt je gelukkig en productief. Wanneer je uren achter elkaar gefocust werkt bereik je meer. Omdat we steeds vaker worden afgeleid wordt geconcentreerd werken ook wel de superkracht van de 21e eeuw genoemd. Veel mensen zijn niet meer in staat om afleidingen te weerstaan en geven vaak toe aan oppervlakkige impulsen.

 

Geconcentreerd werken: 8 tips


Wil je liever geconcentreerd werken in plaats van oppervlakkig werken? ik raad je dan aan de onderstaande tips toe te passen in je eigen werksituatie.

Veel van deze tips worden ondersteund door bevindingen van Dr. Cal Newport (Universiteit van Georgetown) die onderzoek doet naar geconcentreerd werken c.q. ‘diep werk’.

 

1. Focus uitsluitend op wat belangrijk is


Hier wordt bedoeld dat je jezelf uitsluitend richt op dat wat bijdraagt aan je doelstellingen. Acties die je moet uitvoeren, informatie die je moet verwerken en mensen met wie je het samen voor elkaar wil krijgen moeten bijdragen aan je doelstellingenZo niet, dan ben je bezig en niet productief!

 

2. Slim pauzeren leidt tot meer focus


Te lang achter elkaar doorwerken is niet productief en gaat op den duur ten koste van productiviteit en focus. Te kort achter elkaar werken werkt ook niet. Het duurt namelijk 15 tot 25 minuten om weer geconcentreerd te kunnen werken.

Wij zien in de praktijk dat blokken van anderhalf tot twee uur werken vaak goed werkt. Onderzoek bij jezelf wat voor jou de ideale tijdsduur is om achter elkaar te werken.

Geconcentreerd werken vergt veel van je brein. Dus: slaap voldoende, neem een lunchpauze van tenminste een half uur en neem in de ochtend en middag een pauze van minimaal 10 minuten.

 

3. Verwijder productiviteitsremmers


Heb je een verkeerde stoel? Moet je iedere keer grasduinen in stapels papier om dat ene document te vinden? Is je werkplek te warm, koud of luidruchtig? Verlies je teveel tijd aan reizen voor je werk? Heb je moeite met ‘nee’ zeggen tegen je baas?

Los praktische problemen op die leiden tot een gebrek aan focus. Doe er wat aan! Ga je productiviteitsremmers te lijf en los het op. Dit is een kwestie van je boerenverstand gebruiken!

 

4. Maak gebruik van jouw eigen inspiratie


Ken je dat gevoel dat je grandioze ingevingen krijgt wanneer je thuis ontspant, net in slaap valt, op de fiets zit, lekker aan het badderen bent, net ontwaakt of met een blik op oneindig aan het hardlopen bent? Juist op die momenten ontspant je brein en heb je toegang tot je innerlijke muze. Benut dat: leg je ideeën vast!

 

5. Geconcentreerd werken en onbereikbaarheid


Heb je van die dagen dat je aan het einde van de dag denkt:”Ik ben druk geweest maar wat heb ik eigenlijk gedaan!?”. De oorzaak is reactief gedrag dat voortkomt uit invloeden van buitenaf.

Besef je wel eens, wanneer je terugdenkt, dat je in feite alleen maar telefoontjes, e-mails en appjes hebt beantwoord? Merk je ook wel eens dat je te veel drop-in bezoekjes hebt gehad van collega’s of mensen die iets van je moeten?

Het kan helemaal geen kwaad om onbereikbaar en onbenaderbaar te zijn. Voicemail en autoresponder aan en een andere werkplek opzoeken of lekker thuis werken en zet piepjes en bliepjes van jouw e-mail client uit.

Het moge duidelijk zijn dat social media en geconcentreerd werken niet samengaan. Dus als je echt meters wil maken is het ook het beste dat je jezelf een paar uren afsluit en geen gebruik maakt van social media.

 

6. Gebruik heel bewust je tijd


Er is altijd wel een actie die bijdraagt aan jouw doelstellingen. Dat kunnen grote of kleine acties zijn. Dus als je een keer een gaatje hebt van 5 of 10 minuten kun je dat vullen met een kleine actie.

Voorwaarde is wel dat je jouw nog te verrichten acties vastlegt. Zorg er voor dat je focus zich richt op doelen en niet op onthouden van actiepunten. Maak gebruik van een takenlijst.

 

7. Bepaal wanneer taken écht af moeten zijn


Bepaal dus een datum en een tijdstip dat iets af moet zijn. Maak taken tijdgebonden en SMART. Dat is dus niet een formulering als “medio volgend jaar” of “eind van de maand”. Nee echt een datum bepalen. Wanneer je namelijk een datum bepaalt word je gedwongen om je acties goed te plannen.

Op basis van “medio volgend jaar” of “eind van de maand” valt niet te plannen. Door jezelf te committeren aan een datum word je gedwongen om met focus er naartoe te werken.

 

8. Focus op slim werk en automatiseer dom werk!


Sommige acties kun je makkelijk uitbesteden en delegeren. Vaak gaan kleine taken ten koste van focus. Zo heb ik een secretaresse op afstand die voor mij de telefoon opneemt en bepaalt welke telefoontjes voor mij wel en niet belangrijk zijn.

Als ik aan het einde van de maand van haar een factuur krijg wordt die automatisch geïncasseerd (en dat geldt ook voor andere dienstverleners zoals de energiemaatschappij, zorgverzekeraar, internet- en telefonie-provider, et cetera). Ook dat bespaart veel tijd.

Kortom: betalingen die geautomatiseerd kunnen worden vooral automatiseren. Simpele taken uitbesteden of delegeren. Focus jezelf op acties die alleen jij kan en waar jij meerwaarde biedt!

Volg de cursus

timemanagementIncompanyofferte aanvragen

1050 training snellezen en mindmappen

Klantenservice


T (085) 002 02 02
E klantenservice@timension.nl

Join the future of work

Mis nooit meer de updates van Timension.


Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang nieuws, nieuwe inzichten en meteen bruikbare tips.