Eisenhower matrix gebruiken en sneller werken


Is het nou Eisenhower kwadrant, Eisenhower model of Eisenhower matrix? Het gaat om het idee!

cursus timemanagement

Inhoudsopgave


1. De Eisenhower matrix is een prioriteitenmatrix

De Eisenhower matrix is de kracht van eenvoud


De Eisenhower matrix wordt gebruikt als een hulpmiddel bij het stellen van prioriteiten. Om die reden is het leren werken met de Eisehower matrix een vast onderdeel in een cursus effectief timemanagement. De Eisenhower matrix is ook bekend als de prioriteitenmatrix. Prioriteiten stellen helpt je om je doelen te bereiken en resultaatgericht te werken.

 

Prioriteitenmatrix prioriteiten matrix eisenhowermatrix eisenhower matrix

2. Eisenhower matrix: toepassing

Op een heldere manier keuzes maken


De Eisenhower matrix bestaat uit 4 kwadranten:
1. belangrijk en urgent,
2. belangrijk en niet urgent,
3. onbelangrijk en urgent
4. onbelangrijk en niet urgent

Om werkzaamheden te kunnen indelen in de kwadranten bepaal je eerst of iets belangrijk is of niet en vervolgens de urgentie.

De logica is simpel en effectief: er is sprake van belangrijk als het bijdraagt aan je doelen of hoort bij je verantwoordelijkheden.

 

3. Eisenhower matrix: de praktijk

Het werkt snel en vooral erg verhelderend


Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat deze matrix veel wordt gebruikt wanneer mensen willen plannen en organiseren.

Hoe werkt de Eisenhower matrix in de praktijk? Werkzaamheden die vallen in kwadrant 1 moet je meteen uitvoeren, kwesties in dit kwadrant kunnen voor stress zorgen. Zaken in kwadrant 2 kun je planmatig en gestructureerd uitvoeren.

 

4. Stuur jezelf vanuit de Eisenhower matrix

Het is net een kompas: je wordt koervaster


Werk zoveel mogelijk vanuit het tweede kwadrant, dan ben je proactief. Werkzaamheden die vallen in kwadrant 3 zijn voor jou niet belangrijk en probeer je te delegeren. Zaken in kwadrant 4 doe je niet, deze dragen niet bij aan jouw doelen.

 

5. Is het nou wel of niet belangrijk?

Hoe ga je om met twijfelgevallen?


Als je niet weet of een actie thuishoort in de bovenste kwadranten (1 en 2) of onderste (3 en 4) dan betekent dat maar één ding; je weet niet precies wat je verantwoordelijkheden zijn of welke resultaten je moet bereiken.

Wat je in zo’n geval het beste kunt doen is samen met je leidinggevende of opdrachtgever doelen en verantwoordelijkheden goed afstemmen. Twijfel kun je nooit 100% uitsluiten. De kunst is om het te minimaliseren.

 

6. Is het nou wel of niet urgent?

Welke afspraken heb je gemaakt?


In een aantal situaties weet je meteen of een actie urgent is of niet. Denk aan de brandweerman die via 112 een brandmelding krijgt. Hij zal meteen in de benen moeten komen.

Als je werkt aan projecten kan het voorkomen dat niet helemaal helder is of een vraag al dan niet urgent is. Zorg er voor dat je tijdgebonden afspraken maakt. Daarmee voorkom je ruis en kun je beter plannen.

 

7. Bedacht door Dwight Eisenhower

De kracht van militaire besluitvaardigheid


De matrix is bedacht door Dwight Eisenhower. Tijdens de tweede wereldoorlog was hij opperbevelhebber van de Geallieerde troepen voor het West-Europese front. Later werd hij president van de Verenigde Staten.

Veel methodes die worden gebruikt in een cursus time management zijn afkomstig uit de militaire praktijk. Denk aan doelen stellen, proactief zijn, versimpelen en vereenvoudigen en dus ook op een heldere manier prioriteiten stellen.

Volg de cursus

timemanagementIncompanyofferte aanvragen

1050 training snellezen en mindmappen

Klantenservice


T (085) 002 02 02
E klantenservice@timension.nl

Join the future of work

Mis nooit meer de updates van Timension.


Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang nieuws, nieuwe inzichten en meteen bruikbare tips.