Wat is efficiënt werken? Betekenis, voorbeelden en tips.

Efficiënt werken is wat anders dan effectief werken?

efficiency op de werkvloer

Wat is efficiency?

Een van de factoren die bepalend is voor de productiviteit


Heel strikt genomen is efficiency de vergelijking van wat daadwerkelijk wordt geproduceerd of uitgevoerd met wat kan worden bereikt met hetzelfde verbruik van middelen (geld, tijd, arbeid, enz.). Het is een belangrijke factor bij het bepalen van de productiviteit.

Wat is efficiënt werken?

Visie Missie Doelen Time management AIM-methode-optimaal

Het verschilt van effectief werken


Efficiënt werken gaat over een proces om met zo min mogelijk inspanning en middelen zo veel mogelijk taken te voltooien.

Dat betekent volgens het bovenstaande model: met zo min mogelijk acties. En de benodigde acties zijn snel en zo min mogelijk belastend.

Efficiency verschilt van effectief werken. Effectiviteit gaat over de juiste dingen doen; efficiency gaat over de dingen juist doen.

Het zegt dus vooral wat over hoe goed je de dingen doet met zo min mogelijk verspilling van tijd, energie en middelen.

Door een efficiënt werkproces krijg je in dezelfde hoeveelheid tijd per dag en per week meer gedaan.

Efficiency op persoonlijk niveau

Efficiënt werken tips

Vaak doe je het al ongemerkt


Zonder dat je jezelf er van bewust bent maken mensen al vaak op micro niveau gebruik van handigheidjes op het werk. In feite is dat ook een vorm van efficiency. Mensen die veel moeten typen volgen een typecursus. Mensen die blind typen met 10 vingers werken efficiënter dan mensen die met twee vingers typen.

Een ander simpel voorbeeld is werken met sneltoetsen. Je kunt dan met minder moeite sneller werken op je laptop. Zoals het kopiëren van tekst met [control] + [C]. Bepaalde softwarepakketten werken met heel veel sneltoets-combinaties. Mensen die al deze combinaties moeiteloos kunnen gebruiken werken efficiënter dan mensen die dat niet doen.

Efficiency verbeteren met software

wat is efficiënt werken?

Microsoft Outlook, G Suite en Gmail


Ook voor persoonlijk gebruik zijn er toepassingen waarmee je je werk efficiënt kunt organiseren. De focus is het beheren van berichten, taken en de agenda.

Als je timemanagement kunt combineren met MS Outlook of G Suite, kun je efficiënter werken. Bijvoorbeeld door bepaalde handelingen te automatiseren zodat je die niet meer zelf hoeft uit te voeren.

Tips om efficiënter te werken

ongemerkt efficiënt werken

Ben je kenniswerker? Hou dan rekening met je brein!


Verdeel je week in themadagen


Op vaste dagen doe je vaste activiteiten. Dan werkt je brein efficiënter en je ervaart minder stress. Daarnaast hoeft je brein minder te switchen tussen verschillende soorten activiteiten. Daardoor kom je makkelijker in een flow. Daaronder wordt verstaan dat je op een hoog tempo taken die redelijk complex zijn kunt uitvoeren.

Efficiënt werken doe ik het liefst als volgt: Ik gebruik elke dinsdag voor alle administratieve taken. Elke vrijdag gebruik ik voor kleine taken waarvoor ik niet veel concentratievermogen nodig heb. Denk aan het afhandelen van post en e-mail. Twee zondagen in de maand gebruik ik om te lezen en vakkennis door te nemen. Ik kan dan in blokken van anderhalf uur mezelf concentreren. – Bas Hoorn

Door dagen thema’s toe te kennen merk je dat je uiteindelijk aan het eind van de dag meer hebt gedaan. Je krijgt je werk op tijd af zodat je minder overwerkt. Ook hoef je minder na te denken welke taken je moet doen. Een bepaalde taak hoort bij een bepaalde dag. Dat wordt een routine.

Werk in een schone en opgeruimde omgeving


Het is bewezen dat je productiever bent in een schone en opgeruimde omgeving. Rommel leidt namelijk af waardoor je energie niet volledig op je taken richt. Opruimen doe je niet alleen maar op je werkplek. Ook thuis en in je digitale werkomgeving ruim je op. Denk bijvoorbeeld aan het goed archiveren van e-mails.

Onthoud niets en gebruik een takenlijst


Gebruik je brein niet voor dom werk zoals het onthouden van taken en acties. Schrijf die op. Dan heb je meer ruimte over voor cognitief complexe taken.

Het is net als boodschappen doen. Het is niet efficiënt om zonder boodschappenlijstje naar de supermarkt te gaan. Je vergeet vast iets of je haalt teveel spullen.

Ontwikkel gewoontes, ook al zijn ze tegennatuurlijk


De mens is niet gemaakt om zich te verplaatsen met 100 kilometer per uur. Toch leren we onszelf autorijden. Waarom? Omdat we daardoor meer kunnen bereiken.

Leer gewoontes aan. Dan denk je minder na over standaardhandelingen. Dat creëert ruimte in je brein. Een gewoonte aanleren duurt ongeveer een maand.

Plan een kennismaking

Neem contact op!

Elke training kan als een maatwerk- en incompanytraining worden aangeboden. Ook kunnen interventies op maat worden ontwikkeld.

Bel (085) 002 02 02

Voor vragen of een offerte

Ben je op zoek naar een korte inspiratiesessie of wil je worden geadviseerd over hoe je met effectieve trainingen de productiviteit van je organisatie kunt verbeteren?

 

Contact

Meer weten over slim werken?

Klassikale training
Verantwoord klassikaal leren

De klassikale bijeenkomsten kenmerken zich door een actieve en energieke didactiek. Door afwisseling in het programma vliegt de training voorbij en is het leerrendement onverminderd hoog.

Tussen en na de trainingsbijeenkomsten kun je gebruik maken van de online community. Hier kun je ervaringen met medecursisten en je trainers uitwisselen.

Trainingen en cursussen worden in lijn met richtlijnen van het RIVM en de veiligheidsregio verzorgd. Als een klassikale training vanwege het coronavirus niet kan worden voortgezet wordt naadloos overgegaan naar live online trainen. Onbenutte uitgaven voor het arrangement crediteren we.

Twee tot vier weken na de laatste online bijeenkomst volgt een één op één sessie van een uur met je trainer. Je kunt dit uur naar eigen inzicht indelen. Denk hierbij aan praktische tips maar ook aan herhaling van lesstof als je daar behoefte aan hebt.

Online classrooms
Live online bijeenkomsten

Alle incompany- en open trainingen worden ook als live online bijeenkomsten aangeboden. De dynamiek van een live online bijeenkomst is anders is dan die van een klassikale training. De planning en didactiek worden daarop aangepast.

Een dag klassikale training is gelijk aan 2 dagdelen live online training met een tussenpoos van een week. Tijdens een live online bijeenkomst wordt uitleg afgewisseld met oefeningen en breakout sessies.

Tussen de online bijeenkomsten pas je het geleerde toe in de praktijk. Je wordt via de online community gecoacht door je trainer. Ook kun je ervaringen uitwisselen met je medecursisten en leren van hun ervaringen.

Twee tot vier weken na de laatste online bijeenkomst volgt een één op één sessie van een uur met je trainer. Je kunt dit uur naar eigen inzicht indelen. Denk hierbij aan praktische tips maar ook aan herhaling van lesstof als je daar behoefte aan hebt.