De zeven eigenschappen van effectief leiderschap


Het standaardwerk voor iedereen die effectiever wil werken en leven: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

cursus time management

cursus timemanagement

Cursus timemanagement

  • Grip op je werk
  • Rust in je hoofd
  • Meer resultaat

Bekijk: training timemanagement


Incompanyofferte aanvragen

Dé evergreen van Stephen Covey

Eigenlijk hoort iedere scholier dit boek te lezen


De zeven eigenschappen van effectief leiderschap is een boek geschreven door Stephen Covey waarin hij de belangrijkste eigenschappen van effectieve mensen beschrijft. In een goede timemanagement training komen deze 7 eigenschappen vaak aan bod omdat ze zich in de praktijk hebben bewezen..

 

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Het gaat om jou en om hoe jij je verhoudt tot je omgeving


Heel kort samengevat benoemt Stephen Covey de onderstaande eigenschappen:

 

1. Wees proactief en niet reactief!

Probeer zoveel mogelijk het initiatief te behouden


In het kort komt deze eigenschap erop neer dat je meer bereikt met proactief gedrag dan met reactief gedrag.

 

2. Focus op een doel; begin met het einde voor ogen

Effectiviteit gaat over doelmatigheid


In het kort komt deze eigenschap neer op nadenken wat je echt wil bereiken op je werk en in je privéleven. Een belangrijke tip is dat je de tijd neemt om goed na te denken maar ook te voelen wat je werkelijk belangrijk vindt.

Stel jezelf essentiële vragen: Waar word je gelukkig van? Wat vind je belangrijk voor de wereld om je heen? Wat vind je belangrijk voor jouw dierbaren? Welke bijdrage wil je leveren aan je werk en met je werk en aan de samenleving?.In feite ben je ook aan het nadenken over een persoonlijke missie en visie.

 

3. Stel prioriteiten; doe belangrijke zaken eerst

Gebruik je doelstellingen als ijkpunt


Deze eigenschap richt zich op het kunnen stellen van prioriteiten. Dat kan pas wanneer je jouw doelen helder hebt. Immers, als je niet weet waar je naartoe moet koersen ben je ook niet in staat om prioriteiten te stellen. Stephen Covey maakt ook gebruik van de prioriteitenmatrix als hulpmiddel.

 

4. Win-winsituaties: word allebei beter van samenwerking

Ongelijkwaardigheid en duurzaamheid gaan niet samen


Je werkt het beste samen met anderen wanneer je een situatie creëert of faciliteert waar iedereen beter van wordt. Wanneer is een samenwerking een van de partijen zorgt voor gebrek aan balans door bijvoorbeeld inhalig te zijn dan zie je in de praktijk dat een dergelijke samenwerking niet duurzaam is.

Een van de kernboodschappen uit De zeven eigenschappen van effectief leiderschap is dat concurrentie binnen een bedrijf of gezin not done is! Ondernemingen, vriendschappen en relaties zijn niet duurzaam wanneer sprake is van gebrek aan balans.

 

5. Empathie: de belangen van anderen zijn ook belangrijk

Probeer eerst de ander te begrijpen, wees geïnteresseerd!


Als je samenwerkt met anderen zijn twee woorden essentieel: Be nice! Stel je open op naar een ander, wees bereid om te luisteren en doe werkelijk moeite om de ander te begrijpen. Vriendelijk gedrag maakt je toegankelijk en zorgt ervoor dat de ander ook bereid is om met jou te communiceren.

Het is prima wanneer je het niet eens bent met elkaar. Maar ga daar wel respectvol mee om. De ik ben ok, jij bent ok benadering kan daarbij helpen.

 

6. Synergie: gebruik elkaars kracht, zo bereik je meer

Om elkaar aan te vullen moet je van elkaar verschillen


Als je samen succesvol wilt zijn is het eigenlijk veel slimmer om elkaar aan te vullen in plaats van elkaars kopie te zijn. Zeker in deze tijd waar veel gesproken wordt over diversiteit en inclusiviteit zien we dat deze eigenschap steeds meer tot zijn recht komt.

Het is wel belangrijk dat je bereid bent te erkennen en onderkennen dat mensen anders (kunnen) zijn dan jij bent. Wees niet afwerend maar stel je vooral nieuwsgierig op. Onderzoek waar de ander uniek en beter in is dan jij! Ga niet de competitie aan maar werk samen!

 

7. Ontwikkel, reflecteer en zorg voor rust en ontspanning

Hou de zaag scherp


De laatste eigenschap uit De zeven eigenschappen van effectief leiderschap heeft betrekking op alle voorgaande eigenschappen. De zaag moet je scherp houden. Een gezond lichaam en een gezonde geest vormen de basis van een gezond, gelukkig en productief leven.

Wees ook kritisch naar jezelf. Vraag jezelf af wat je goed en fout doet en waar je jezelf kan verbeteren. Niet ontoevallig stond in het oude Griekenland boven de tempel van Apollo de tekst ‘Ken Uzelve’. Ware kennis over het leven begint bij intensief zelfonderzoek.

 

Beschouw elke eigenschap als een goede gewoonte

Het aanleren van een gewoonte duurt een maand


Je kuntDe zeven eigenschappen van effectief leiderschap ook beschouwen als 7 gewoontes van zeer effectieve mensen.

Omdat deze eigenschappen zich in de praktijk bewezen hebben vormen ze een vast onderdeel van een goede training time management.

Volg de cursus

timemanagement


[gravityform id="15" title="false" description="false"]


Incompanyofferte aanvragen

1050 training snellezen en mindmappen

Klantenservice


T (085) 002 02 02
E klantenservice@timension.nl

Join the future of work

Mis nooit meer de updates van Timension.


Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang nieuws, nieuwe inzichten en meteen bruikbare tips. [gravityform id="22" title="false" description="false"]