Wat is de 80 20 regel? Uitleg

Hoe werkt de 80 20 regel en hoe kun je ervan profiteren in je werk en privéleven?

80 20 regel

Werk als een PRO!


Werk effectiever en efficiënter na de cursus time management. Krijg grip op je werk en rust in je hoofd. Bereik meer met minder moeite.

Uitkomsten en oorzaken

De 80 20 regel is een hefboom


De 80 20 regel is ook bekend als de ’20 80 regel’ of het Pareto-principe. Het stelt dat 80% van de uitkomsten worden veroorzaakt door 20% van de oorzaken.

De Italiaanse econoom Vilfredo Pareto kwam tot dit principe toen hij erachter kwam dat 20% van de bevolking 80% al het vermogen beschikt.

Degene die de 80 20 regel eigenlijk écht toepasbaar heeft gemaakt is Dr. Joseph Juran. Van hem komt de uitspraak: “Vital few and trivial many”.

Mogelijk heeft Juran het toegeschreven aan Vilfredo Pareto en het begrip Pareto principe geïntroduceerd omdat het beter klinkt dat ‘Het Juran Principe’.

De 80 20 regel is in een cursus time management een vast onderwerp. Immers, 20% van je inspanningen leveren 80% van het gewenste resultaat op.

 

De 80 20 regel: timemanagement

Een manier om slimmer te werken


Door ervaring kun je in de loop van de tijd 20% identificeren waarmee je 80% van je doelen bereikt. Het is van belang dat je je op deze 20% richt.

Time management AIM-methode-optimaal


AIM methode® | De AIM methode® en de afbeelding zijn auteursrechtelijk eigendom van Timension.

Om taken te voltooien werk je aan acties en met mensen en informatie. Op die drie elementen van een taak kun je de 80 20 regel toepassen:

Je kunt stellen dat 20% van je acties bijdragen aan 80% van de taken die je moet voltooien. Door een logboek bij te houden identificeer je deze acties.

Met 20% van de mensen met wie je samenwerkt bereik je eveneens 80% van je doelstellingen. Het zijn vaak de mensen die aan een half woord genoeg hebben.

Hetzelfde gaat ook op voor 20% van de informatie waar je mee werkt. Dat draagt bij aan 80% van je succes. Focus jezelf dus daarop.

Met de prioriteitenmatrix is de 80/20 regel praktisch bruikbaar. Dat wil niet zeggen dat je de overige 80% van je werk niet moet doen. Stel de juiste prioriteiten.

De 80 20 regel zegt niets over het werkproces, oftewel efficiënt werken. Het gaat over het maken van keuzes. Het zegt vooral iets over effectief werken.

 

De 80 20 regel in je privéleven

Een grappige test


Ga eens bij jezelf na of je een van de onderstaande voorbeelden herkent. Bedenk er ook zelf een paar. Je zal zien dan de 80 20 regel vaak van toepassing is.

80% van je garderobe draag je 20% van de tijd. Klopt dat? Dan heb je een goede reden om je huis op te ruimen. Daar word je ook productiever van.

80% van je vrienden zie je 20% van de tijd. Je kunt je afvragen of je een aantal vriendschappen niet hebt verwaarloosd. Met de juiste vrienden bereik je meer.

80% van alle recepten die je kent kook je 20% van de tijd. Vraag je af of je niet te weinig lekkere en gezonde recepten bereidt.

80% van je gewoontes dragen bij aan 20% van je welzijn en geluk. Wordt het niet tijd om jezelf andere gewoontes en routines aan te leren?

 

De 80 20 regel en je werk

Pas het Pareto principe toe


80% van de omzet komt van 20% van de klanten. Bepaal dus aan welke klanten je vooral de juiste aandacht moet besteden.

80% van de resultsten wordt door slechts 20% medewerkers gerealiseerd. Bepaal welke van die medewerkers zich verder kunnen ontwikkelen.

Omgekeerd geldt namelijk dat 20% van de resultaten door slechts 80% van de medewerkers wordt gerealiseerd. Bepaal dus ook met wie je samenwerkt.

80% van de overleggen dragen voor maar 20% bij aan de taken die jij moet voltooien. Maak afspraken over hoe je effectiever kunt vergaderen.

De 80 20 regel is een principe die jou in staat stelt proactief het werk te plannen en te organiseren. Je kunt met de minste inspanning veel resultaat opleveren.

 

Is de 80 20 regel van beton?

De percentages mogen afwijken


Nee, de 80 20 regel is een échte vuistregel. De verhoudingen van het Pareto principe zijn om en nabij 80% en 20%.

Het zegt in feite dat het grootste deel van de uitkomsten – ongeveer 80% van de resultaten – voortkomt uit het kleinste deel – ongeveer 20% – van de oorzaken.

Dat betekent dus dat het ook 73/27 of 84/16 kan zijn. Het gaat om het idee dat een relatief klein deel van de oorzaken leiden tot relatief grote uitkomsten.

De kunst is dus dat jij jezelf vooral richt op 20% van de oorzaken waarmee je een groot deel van jouw doelen kunt bereiken.

Gerelateerde trainingen

Veel bezoekers zijn geïnteresseerd in een van onderstaande cursussen:

Cursus time management met Outlook | 2-daagse training

Leer effectief en efficient werken in combinatie met MS Outlook. Vraag informatie aan voor de cursus time management met Outlook.

Open training time management | 2-daagse training

In de cursus time management leer je effectief en efficiënt werken. Je bereikt meer resultaten met minder moeite en je voorkomt onnodige werkdruk.

Open training
Incompanytraining

Gratis training timemanagement | E-learning

In de gratis cursus time management leer via een app op je smartphone. Leer doelen formuleren, prioriteiten stellen en breinvriendelijk werken.