20-80 regel / Het Pareto principe. Betekenis en uitleg

Wat is de 20-80 regel en hoe pas je dit principe toe?

reactief gedrag reactieve houding

Oorzaken en gevolgen

Een universele economische wet


20% van je inspanningen leveren 80% van het gewenste resultaat op en 80% van je inspanningen leveren 20% van het gewenste resultaat op.

Is het 20 80 regel of 80 20 regel?

Of Paretoprincipe?


20/80 regel, 80/20 regel en Pareto principe worden allemaal door elkaar heen gebruikt en dat is helemaal niet erg. Ze komen namelijk op hetzelfde neer.

Deze regel, bedacht door de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto, beschrijft de verhouding tussen oorzaak en gevolgen.

Het principe kan breder worden beschreven. In zijn algemeenheid kunt je ook stellen dat 80% van de uitkomsten voortkomt uit 20% van de oorzaken.

Pareto kwam tot deze verhouding in een tijd dat 80% van alle bezittingen in Italië in handen was van slechts 20% van de Italiaanse bevolking. 

20 80 regel en timemanagement

Het Pareto principe in je werk


Als 20% van je inspanningen bijdragen aan 80% van je resultaten, is van belang dat je je op deze 20% richt. Ken deze inspanningen een hoge prioriteit toe.

Net als de cirkel van invloed en de prioriteitenmatrix is de 20 80 regel een hulpmiddel om prioriteiten te stellen. Je gebruikt het in combinatie met andere methodes.

Eerst bepaal je wat je verantwoordelijkheden zijn met de cirkel van betrokkenheid. Dan bepaal je jouw cirkel van invloed. Vervolgens werk je met de prioriteitenmatrix.

Als je nog steeds tijd tekort komt om, zonder werkdruk, je taken te voltooien kun je de 20 80 regel toepassen. Stem samen met je leidinggevende af wat die 20% is. 

Voorbeelden uit het privéleven

Het is nooit exact 20% en 80%


± 20% van je kleren draag je ± 80% van de tijd; 

± 20% van je vrienden zie je ±80% van de tijd;

±20% van je playlist beluister je ±80% van de tijd.

Maatschappelijk voorbeeld

Demografisch voorbeeld


20% van de bevolking maakt aanspraak op 80% van de zorgkosten;

20% van de burgers is verantwoordelijk voor 80% van belastingfraude;

20 80 regel in je werk

Weinig oorzaken, grote gevolgen


20% van de klanten zorgt voor 80% van de omzet; 

20% van je e-mails draagt voor 80% bij aan taken;

20% van jouw acties draagt 80% bij aan je doelen;

20% van je collega’s verzet 80% van het werk.

Plan een kennismaking

Neem contact op!

Elke training kan als een maatwerk- en incompanytraining worden aangeboden. Ook kunnen interventies op maat worden ontwikkeld.

Bel (085) 002 02 02

Voor vragen of een offerte

Ben je op zoek naar een korte inspiratiesessie of wil je worden geadviseerd over hoe je met effectieve trainingen de productiviteit van je organisatie kunt verbeteren?

 

Contact

Meer weten over slim werken?

Klassikale training
Verantwoord klassikaal leren

De klassikale bijeenkomsten kenmerken zich door een actieve en energieke didactiek. Door afwisseling in het programma vliegt de training voorbij en is het leerrendement onverminderd hoog.

Tussen en na de trainingsbijeenkomsten kun je gebruik maken van de online community. Hier kun je ervaringen met medecursisten en je trainers uitwisselen.

Trainingen en cursussen worden in lijn met richtlijnen van het RIVM en de veiligheidsregio verzorgd. Als een klassikale training vanwege het coronavirus niet kan worden voortgezet wordt naadloos overgegaan naar live online trainen. Onbenutte uitgaven voor het arrangement crediteren we.

Twee tot vier weken na de laatste online bijeenkomst volgt een één op één sessie van een uur met je trainer. Je kunt dit uur naar eigen inzicht indelen. Denk hierbij aan praktische tips maar ook aan herhaling van lesstof als je daar behoefte aan hebt.

Online classrooms
Live online bijeenkomsten

Alle incompany- en open trainingen worden ook als live online bijeenkomsten aangeboden. De dynamiek van een live online bijeenkomst is anders is dan die van een klassikale training. De planning en didactiek worden daarop aangepast.

Een dag klassikale training is gelijk aan 2 dagdelen live online training met een tussenpoos van een week. Tijdens een live online bijeenkomst wordt uitleg afgewisseld met oefeningen en breakout sessies.

Tussen de online bijeenkomsten pas je het geleerde toe in de praktijk. Je wordt via de online community gecoacht door je trainer. Ook kun je ervaringen uitwisselen met je medecursisten en leren van hun ervaringen.

Twee tot vier weken na de laatste online bijeenkomst volgt een één op één sessie van een uur met je trainer. Je kunt dit uur naar eigen inzicht indelen. Denk hierbij aan praktische tips maar ook aan herhaling van lesstof als je daar behoefte aan hebt.