De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap is een boek geschreven door Stephen Covey waarin hij de belangrijkste eigenschappen van effectieve mensen beschrijft. In een goede cursus time management komen deze 7 eigenschappen vaak aan bod omdat ze zich in de praktijk hebben bewezen..

de zeven eigenschappen van effectief leiderschap Covey

cursus time management

Bereik meer met minder moeite! Schrijf je in voor de cursus time management

Homepage » Cursus time management » De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Heel kort samengevat benoemt Stephen Covey de onderstaande eigenschappen:

1. Wees proactief en niet reactief!

In het kort komt deze eigenschap erop neer dat je meer bereikt met proactief gedrag dan met reactief gedrag.

2. Focus op een doel; begin met het einde voor ogen

In het kort komt deze eigenschap neer op nadenken wat je echt wil bereiken op je werk en in je privéleven. Een belangrijke tip is dat je de tijd neemt om goed na te denken maar ook te voelen wat je werkelijk belangrijk vindt.

Stel jezelf essentiële vragen: Waar word je gelukkig van? Wat vind je belangrijk voor de wereld om je heen? Wat vind je belangrijk voor jouw dierbaren? Welke bijdrage wil je leveren aan je werk en met je werk en aan de samenleving?.In feite ben je ook aan het nadenken over een persoonlijke missie en visie.

3. Stel prioriteiten; doe belangrijke zaken eerst

Deze eigenschap richt zich op het kunnen stellen van prioriteiten. Dat kan pas wanneer je jouw doelen helder hebt. Immers, als je niet weet waar je naartoe moet koersen ben je ook niet in staat om prioriteiten te stellen. Stephen Covey maakt ook gebruik van de prioriteitenmatrix als hulpmiddel.

4. Creëer win-winsituaties; word allebei beter van samenwerking

Je werkt het beste samen met anderen wanneer je een situatie creëert of faciliteert waar iedereen beter van wordt. Wanneer is een samenwerking een van de partijen zorgt voor gebrek aan balans door bijvoorbeeld inhalig te zijn dan zie je in de praktijk dat een dergelijke samenwerking niet duurzaam is.

Een van de kernboodschappen uit De zeven eigenschappen van effectief leiderschap is dat concurrentie binnen een bedrijf of gezin not done is! Ondernemingen, vriendschappen en relaties zijn niet duurzaam wanneer sprake is van gebrek aan balans.

5. Wees empathisch; de belangen van anderen zijn ook belangrijk

Als je samenwerkt met anderen zijn twee woorden essentieel: Be nice! Stel je open op naar een ander, wees bereid om te luisteren en doe werkelijk moeite om de ander te begrijpen. Vriendelijk gedrag maakt je toegankelijk en zorgt ervoor dat de ander ook bereid is om met jou te communiceren.

Het is prima wanneer je het niet eens bent met elkaar. Maar ga daar wel respectvol mee om. De ik ben ok, jij bent ok benadering kan daarbij helpen.

6. Synergie; gebruik elkaars kracht, zo bereik je meer

Als je samen succesvol wilt zijn is het eigenlijk veel slimmer om elkaar aan te vullen in plaats van elkaars kopie te zijn. Zeker in deze tijd waar veel gesproken wordt over diversiteit en inclusiviteit zien we dat deze eigenschap steeds meer tot zijn recht komt.

Het is wel belangrijk dat je bereid bent te erkennen en onderkennen dat mensen anders (kunnen) zijn dan jij bent. Wees niet afwerend maar stel je vooral nieuwsgierig op. Onderzoek waar de ander uniek en beter in is dan jij! Ga niet de competitie aan maar werk samen!

7. Blijf jezelf ontwikkelen, reflecteer elke dag, en neem voldoende rust

De laatste eigenschap uitDe zeven eigenschappen van effectief leiderschap heeft betrekking op alle voorgaande eigenschappen. De zaag moet je scherp houden. Een gezond lichaam en een gezonde geest vormen de basis van een gezond, gelukkig en productief leven.

Wees ook kritisch naar jezelf. Vraag jezelf af wat je goed en fout doet en waar je jezelf kan verbeteren. Niet ontoevallig stond in het oude Griekenland boven de tempel van Apollo de tekst ‘Ken Uzelve’. Ware kennis over het leven begint bij intensief zelfonderzoek.

Tot besluit

Je kuntDe zeven eigenschappen van effectief leiderschap ook beschouwen als 7 gewoontes van zeer effectieve mensen. Omdat deze eigenschappen zich in de praktijk bewezen hebben vormen ze een vast onderdeel van een goede training time management.

Ontvang gratis tips & tricks

Haal meer uit je tijd en jezelf met onze gratis tips & tricks

Contactgegevens

Bezoekadres

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC Utrecht

Secretariaat & klantenservice

T (085) 002 02 02
E klantenservice@timension.nl

Zorgeloos aanmelden

Tot drie weken voor de training mag je kosteloos annuleren. Een vervanger sturen mag altijd. Alle leermiddelen, het arrangement, deelnamecertificaat en benodigde parkeerkaarten zijn in het tarief inbegrepen.

Vragen?

Bel (085) 002 02 02 of vul het formulier in.

Share This