Mindmappen: uitleg

Wat is mindmappen en waarom zou je het vooral moeten doen?

Snel tot de kern komen van een vraagstuk

Met een mindmap denk je effectiever


Door te mindmappen begrijp en onthoud je complexe informatie beter en kun je makkelijker en sneller problemen oplossen en nieuwe ideeën bedenken. Mindmaps maken zorgt ervoor dat je effectief kunt leren.

Je kunt kennis effectief opslaan in je brein en het er daardoor ook weer effectief uithalen. Verder ondersteunt het maken van mindmaps creatieve denkprocessen.

Je kunt makkelijker associëren, verbanden leggen en complexe informatie doorgronden.

Hoe maak je een Mindmap? Mindmappen doe je zo. Mindmapping

 

Wat is het nut van een mindmap?

Je kunt vrijuit denken


Veel leidinggevenden en kenniswerkers volgen een training mindmapping omdat ze merken dat het hen helpt bij het ordenen van hun gedachten, overzicht krijgen en het bedenken van oplossingen, innovaties en nieuwe ideeën. Bovendien ontwikkelen ze met mindmaps een scherp inzicht in vraagstukken die voor hen relevant zijn.

 

Wat is een mindmap?

Een slimme manier om notities te maken


Een mindmap is een diagram dat begint vanuit een centraal onderwerp en zich verder ontwikkelt als een boomstructuur. Je brengt zo alle aspecten die een relatie hebben met het onderwerp in kaart.

Je kunt op deze manier subonderwerpen aan het centrale onderwerp koppelen en deze subonderwerpen op hun beurt ook weer onderverdelen in verschillende gerelateerde aspecten.

 

Voor gestructureerde denkers en chaoten

Mindmapping staat je toe om te denken zoals jij wilt!


Een mindmap is in feite een notitie die aansluit bij hoe jouw brein werkt. Het maakt niet uit of je van nature gestructureerd denkt of dat je ‘van de hak op de tak’ denkt. Sterker nog: eigenlijk is ‘van de hak op de tak’ denken helemaal niet vreemd.

In een mindmap kun je teruglezen hoe je de samenhang is tussen verschillende onderwerpen en subonderwerpen. Je werkt namelijk niet chronologisch. Iedere keer als je een ingeving krijgt – ook al is die van de ‘hak op de tak’ tot stand gekomen – voeg je die toe aan je mindmap.

 

Hoe maak je een mindmap?

Check vooral de uitleg!


Je begint bij een mindmap vanuit het centrale onderwerp en ontleedt dit onderwerp vanuit hier steeds verder. Je kunt een mindmap digitaal maken door middel van mindmap software, maar je kunt er ook een maken op papier.

Je gebruikt verschillende kleuren voor de verschillende subonderwerpen. Belangrijk is dat je met trefwoorden werkt en niet hele zinnen. Zo behoud je het overzicht. Zie ook het artikel: Hoe maak je een mindmap? Een uitleg in 7 stappen.

Plan een kennismaking

Neem contact op!

Elke training kan als een maatwerk- en incompanytraining worden aangeboden. Ook kunnen interventies op maat worden ontwikkeld.

Bel (085) 002 02 02

Voor vragen of een offerte

Ben je op zoek naar een korte inspiratiesessie of wil je worden geadviseerd over hoe je met effectieve trainingen de productiviteit van je organisatie kunt verbeteren?

 

Contact

Meer weten over slim werken?

Klassikale training
Verantwoord klassikaal leren

De klassikale bijeenkomsten kenmerken zich door een actieve en energieke didactiek. Door afwisseling in het programma vliegt de training voorbij en is het leerrendement onverminderd hoog.

Tussen en na de trainingsbijeenkomsten kun je gebruik maken van de online community. Hier kun je ervaringen met medecursisten en je trainers uitwisselen.

Trainingen en cursussen worden in lijn met richtlijnen van het RIVM en de veiligheidsregio verzorgd. Als een klassikale training vanwege het coronavirus niet kan worden voortgezet wordt naadloos overgegaan naar live online trainen. Onbenutte uitgaven voor het arrangement crediteren we.

Twee tot vier weken na de laatste online bijeenkomst volgt een één op één sessie van een uur met je trainer. Je kunt dit uur naar eigen inzicht indelen. Denk hierbij aan praktische tips maar ook aan herhaling van lesstof als je daar behoefte aan hebt.

Online classrooms
Live online bijeenkomsten

Alle incompany- en open trainingen worden ook als live online bijeenkomsten aangeboden. De dynamiek van een live online bijeenkomst is anders is dan die van een klassikale training. De planning en didactiek worden daarop aangepast.

Een dag klassikale training is gelijk aan 2 dagdelen live online training met een tussenpoos van een week. Tijdens een live online bijeenkomst wordt uitleg afgewisseld met oefeningen en breakout sessies.

Tussen de online bijeenkomsten pas je het geleerde toe in de praktijk. Je wordt via de online community gecoacht door je trainer. Ook kun je ervaringen uitwisselen met je medecursisten en leren van hun ervaringen.

Twee tot vier weken na de laatste online bijeenkomst volgt een één op één sessie van een uur met je trainer. Je kunt dit uur naar eigen inzicht indelen. Denk hierbij aan praktische tips maar ook aan herhaling van lesstof als je daar behoefte aan hebt.