Wat is breintraining? Betekenis, uitleg en simpele oefeningen.

Productiever en vitaler door breintraining en voldoende slaap.

breintraining en brain training

Train je hersenen

Breintraining en vitaliteit

Breintraining maakt je productiever


Breintraining maakt je productiever en vitaler. Je hersenen trainen heeft namelijk tot gevolg dat je brein actiever wordt en sneller gaat werken.

Het stelt als het ware de veroudering van je brein uit. Je kunt meer onthouden, sneller informatie uit je geheugen halen en het heeft (beperkte) invloed op je intelligentie.

Simpele breintraining oefeningen

Breintraining en soep eten

Doe nieuwe dingen en eet je soep niet met een vork


Breintraining hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het gaat erom dat je je brein prikkelt en aan het werk zet. Dit bereik je door nieuwe dingen te doen.

Tip: gebruik alledaagse handelingen voor je breintraining

Een makkelijke manier om je brein te trainen is om bij simpele dagelijkse bezigheden en handelingen links en rechts om te wisselen.

Op die manier activeer je namelijk een ander gebied in je hersenen. De linkerhelft van je brein stuurt de rechterkant van je lichaam aan.

Stel dat je rechtshandig bent: Je eet soep met je rechterhand, schrijft met rechts, poetst je tanden met rechts et cetera.

Als je je soep ineens met je linkerhand eet of bij het avondeten mes en vork omwisselt activeer en stimuleer je een ander gebied in je andere hersenhelft.

Tip: in het geval je telefoonverslaafd bent

Je kunt ook gebruik maken van sites als neurocampus of apps op je smartphone. Daar zijn allerlei oefeningen en leuke tests om je brein te trainen.

Snellezen en mindmappen

snellezen als een vorm van breintraining

Een zakelijke breintraining


Een manier om breintraining te combineren met werk is snellezen en mindmappen. Dat helpt je bovendien ook om meer te bereiken in je werk of tijdens het studeren.

Het is aangetoond dat als je in je werk snellezen en mindmapping toepast meer dossierkennis en een scherper inzicht verkrijgt in voor jou relevante vraagstukken.

Je kunt oefenen met snellezen door tekst op een efficiëntere manier aan te wijzen. Even nog een tip: als je op kauwgom kauwt mompel je niet mee met de tekst.

Als je jouw brein flink aan het werk zet draagt dat bij aan vitaliteit op latere leeftijd. Er is dus naast tijdwinst ook sprake van flinke gezondheidswinst.

Slaap voldoende

Rust na breintraining

Elke training vraagt om rust


Mensen hebben 7 tot 8 uren slaap per nacht nodig. Slechts 1% à 2% van de wereldbevolking functioneert goed in het dagelijks leven met slechts 4 uren slaap per nacht.

Voor de meeste mensen zorgt te weinig slaap voor een verhoogde kans op hartaanvallen of klachten van depressieve aard.

Slaaptekort leidt tot een significante daling van het IQ. Zover zelfs dat het erop lijkt dat er sprake is van een leerstoornis. Zorg dus voor een goede slaaphygiëne.

Plan een kennismaking

Neem contact op!

Elke training kan als een maatwerk- en incompanytraining worden aangeboden. Ook kunnen interventies op maat worden ontwikkeld.

Bel (085) 002 02 02

Voor vragen of een offerte

Ben je op zoek naar een korte inspiratiesessie of wil je worden geadviseerd over hoe je met effectieve trainingen de productiviteit van je organisatie kunt verbeteren?

 

Contact

Meer weten over slim werken?

Klassikale training
Verantwoord klassikaal leren

De klassikale bijeenkomsten kenmerken zich door een actieve en energieke didactiek. Door afwisseling in het programma vliegt de training voorbij en is het leerrendement onverminderd hoog.

Tussen en na de trainingsbijeenkomsten kun je gebruik maken van de online community. Hier kun je ervaringen met medecursisten en je trainers uitwisselen.

Trainingen en cursussen worden in lijn met richtlijnen van het RIVM en de veiligheidsregio verzorgd. Als een klassikale training vanwege het coronavirus niet kan worden voortgezet wordt naadloos overgegaan naar live online trainen. Onbenutte uitgaven voor het arrangement crediteren we.

Twee tot vier weken na de laatste online bijeenkomst volgt een één op één sessie van een uur met je trainer. Je kunt dit uur naar eigen inzicht indelen. Denk hierbij aan praktische tips maar ook aan herhaling van lesstof als je daar behoefte aan hebt.

Online classrooms
Live online bijeenkomsten

Alle incompany- en open trainingen worden ook als live online bijeenkomsten aangeboden. De dynamiek van een live online bijeenkomst is anders is dan die van een klassikale training. De planning en didactiek worden daarop aangepast.

Een dag klassikale training is gelijk aan 2 dagdelen live online training met een tussenpoos van een week. Tijdens een live online bijeenkomst wordt uitleg afgewisseld met oefeningen en breakout sessies.

Tussen de online bijeenkomsten pas je het geleerde toe in de praktijk. Je wordt via de online community gecoacht door je trainer. Ook kun je ervaringen uitwisselen met je medecursisten en leren van hun ervaringen.

Twee tot vier weken na de laatste online bijeenkomst volgt een één op één sessie van een uur met je trainer. Je kunt dit uur naar eigen inzicht indelen. Denk hierbij aan praktische tips maar ook aan herhaling van lesstof als je daar behoefte aan hebt.