Wat is breintraining? Betekenis, uitleg en simpele oefeningen.

Productiever en vitaler door breintraining en voldoende slaap.

Meer artikelen, tips en how to's ➔
Meer artikelen, tips en how to's ➔
breintraining en brain training
 


Train je hersenen

Breintraining en vitaliteit

Breintraining maakt je productiever

 

Breintraining maakt je productiever en vitaler. Je hersenen trainen heeft namelijk tot gevolg dat je brein actiever wordt en sneller gaat werken.

Het stelt als het ware de veroudering van je brein uit. Je kunt meer onthouden, sneller informatie uit je geheugen halen en het heeft (beperkte) invloed op je intelligentie.

 


Simpele breintraining oefeningen

Breintraining en soep eten

Doe nieuwe dingen en eet je soep niet met een vork

 

Breintraining hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het gaat erom dat je je brein prikkelt en aan het werk zet. Dit bereik je door nieuwe dingen te doen.

Tip: gebruik alledaagse handelingen voor je breintraining

Een makkelijke manier om je brein te trainen is om bij simpele dagelijkse bezigheden en handelingen links en rechts om te wisselen.

Op die manier activeer je namelijk een ander gebied in je hersenen. De linkerhelft van je brein stuurt de rechterkant van je lichaam aan.

Stel dat je rechtshandig bent: Je eet soep met je rechterhand, schrijft met rechts, poetst je tanden met rechts et cetera.

Als je je soep ineens met je linkerhand eet of bij het avondeten mes en vork omwisselt activeer en stimuleer je een ander gebied in je andere hersenhelft.

Tip: in het geval je telefoonverslaafd bent

Je kunt ook gebruik maken van sites als neurocampus of apps op je smartphone. Daar zijn allerlei oefeningen en leuke tests om je brein te trainen.

 


Snellezen en mindmappen

snellezen als een vorm van breintraining

Een zakelijke breintraining

 

Een manier om breintraining te combineren met werk is snellezen en mindmappen. Dat helpt je bovendien ook om meer te bereiken in je werk of tijdens het studeren.

Het is aangetoond dat als je in je werk snellezen en mindmapping toepast meer dossierkennis en een scherper inzicht verkrijgt in voor jou relevante vraagstukken.

Je kunt oefenen met snellezen door tekst op een efficiëntere manier aan te wijzen. Even nog een tip: als je op kauwgom kauwt mompel je niet mee met de tekst.

Als je jouw brein flink aan het werk zet draagt dat bij aan vitaliteit op latere leeftijd. Er is dus naast tijdwinst ook sprake van flinke gezondheidswinst.

 


Slaap voldoende

Rust na breintraining

Elke training vraagt om rust

 

Mensen hebben 7 tot 8 uren slaap per nacht nodig. Slechts 1% à 2% van de wereldbevolking functioneert goed in het dagelijks leven met slechts 4 uren slaap per nacht.

Voor de meeste mensen zorgt te weinig slaap voor een verhoogde kans op hartaanvallen of klachten van depressieve aard.

Slaaptekort leidt tot een significante daling van het IQ. Zover zelfs dat het erop lijkt dat er sprake is van een leerstoornis. Zorg dus voor een goede slaaphygiëne.

Gerelateerde trainingen

 

Incompanytraining of workshop snellezen

Wil je een cursus of een workshop snellezen? Wij ontwikkelen een prigramma op maat.

Mindmappen (inclusief mindmapsoftware)

Doorgrond sneller en slimmer complexe vraagstukken met behulp van digitale mindmaps.

Training snellezen en mindmapping

Lees tot 3 à 4 keer sneller en begrijp tekst beter met wetenschappelijk beproefde methodiek.

Plan een kennismaking

Neem contact op!

Elke training kan als een maatwerk- en incompanytraining worden aangeboden. Ook kunnen interventies op maat worden ontwikkeld.

Bel (085) 002 02 02

Voor vragen of een offerte

Ben je op zoek naar een korte inspiratiesessie of wil je worden geadviseerd over hoe je met effectieve trainingen de productiviteit van je organisatie kunt verbeteren?

 

Contact

Meer weten over slim werken?