Mindmapping, the comeback kid!


11 toepassingen waarbij mindmapping veel effect heeft.

training mindmapping

cursus time management

Cursus mindmappen

  • Word 35% productiever
  • Werk intelligenter
  • Denk innovatiever

Bekijk de cursus mindmappen


Incompanyofferte aanvragen

mindmapping

De comeback (with a bang!) van mindmapping

 

Menselijke oordeelsvorming is een future work skill

Met het oog op Future Work Skills zien we dat mindmapping weer een grote vlucht neemt. Meer dan ooit is menselijke oordeelsvorming op de werkvloer belangrijk. Dat zal alleen maar toenemen.

 

Een heel ruime keuze uit mindmapsoftware

Daarnaast is er een ruime keuze uit mindmapsoftware wat er ook voor zorgt dat mindmapping. Van de mensen die regelmatig mindmappen tijdens het werk maakt 90% gebruik van mindmapsoftware.

 

Mindmapping is het combineren van intelligentie en creativiteit

Werken wordt steeds complexer en er wordt een steeds groter beroep gedaan op intelligentie, creativiteit en probleemoplossend vermogen. De meeste cursisten die wij trainen hebben WO werk- en denkniveau en werken aan complexe taken.

 

Mindmapping werkt zelfs bij kleuters (die nog niet kunnen lezen)

Een van onze oud cursisten, Dr Chiel van der Veen, heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect dat mindmapping heeft op taalvaardigheid bij kleuters (die nog niet kunnen lezen). Wat blijkt: het werkt net zo goed als andere voorleesmethoden!

 

mindmapping

01. Mindmapping is orde creëren

Mindmappen is een methode om gedachten, ingevingen, denkpatronen en informatie overzichtelijk weer te geven. Het woord ‘mindmap’ zou je kunnen vertalen naar ‘landkaart van het brein’. Een mindmap geeft in feite weer hoe je over een bepaald onderwerp denkt of hebt gedacht.

 

01.01. Hoe je denkt maakt niet uit

Het maakt niet uit of je gestructureerd denkt of dat het een chaos in je hoofd is. Bij mindmapping mag je van de hak op de tak springen. Mindmapping is een techniek die ervoor zorgt dat je, ongeacht hoe je denkt, vanzelf een begrijpelijke notitie maakt.

 

01.02. Mindmapping brengt alle aspecten van een vraagstuk in beeld.

Je begint eerst met het centrale vraagstuk en vervolgens bedenk je termen en begrippen die daarmee samenhangen. Wat je zal merken is dat, wanneer je woorden opschrijft en beelden gaat tekenen, associaties worden opgeroepen. Daardoor word je uitgenodigd om nog meer woorden op te schrijven en nog meer te tekenen.

 

01.03. Met mindmapping kun je lang vervlogen informatie reproduceren

Doordat je continu wordt uitgenodigd om te blijven associëren zal je merken dat je beter gebruik maakt van je geheugen. Daardoor wordt het makkelijker om oude herinneringen naar boven te halen. Mindmapping wordt daarom veel gebruikt tijdens het studeren.

 

01.04. Achteraf terugredeneren wordt makkelijker

Wanneer je met lijnen duidelijk maakt welk woord of welke tekening leidt tot een ander woord of tekening kun je achteraf herleiden hoe je hebt gedacht. Wanneer je dat samen met anderen rondom hetzelfde onderwerp of thema doet kun je ook zien hoe een ander over een bepaald onderwerp denkt.

 


02. Mindmapping en toepassingen

Onlangs is onderzocht waarvoor mensen mindmaps gebruiken. De uitkomsten laten zien dat mindmapping een heel veelzijdige vaardigheid is die voor heel veel toepassingen geschikt wordt bevonden. Professionals die veel mindmappen zijn tot 35% productiever.

 

02.01. Mindmapping om te brainstormen

78% van de gebruikers

Mindmappen is een heel krachtige techniek tijdens het brainstormen. Je kunt het alleen doen of samen met anderen. De kracht zit hem vooral in het gegeven dat je wordt uitgenodigd om te blijven associëren. Daardoor haal je met een mindmap heel veel informatie uit jezelf (en anderen).

Zeker in een zakelijke omgeving is mindmapping heel nuttig. In korte tijd kun je rondom een complex vraagstuk veel nieuwe inzichten en invalshoeken verzamelen. Door het maken van mindmaps haal je kennis en ideeën uit de hoofden van de mensen. Tegelijkertijd zal je merken dat je een complex vraagstuk beter kunt doorgronden.

 

02.02. Aantekeningen maken in de vorm van een mindmap

59% van de gebruikers

Wanneer je een bijeenkomst of een training bijwoont is de kans groot dat je na afloop veel van wat is besproken vergeten bent. Mindmapping is een krachtige methode om tijdens een bijeenkomst aantekeningen te maken. Na de bijeenkomst heb je nog steeds grip op de informatie die is gedeeld. Bovendien herken in een oogopslag de onderlinge relaties in de informatie.

 

02.03. Presentaties, speeches en mindmapping

55% van de gebruikers

Als je moet speechen of een presentatie moet geven is het niet de bedoeling dat je een tekst vanaf een vel papier opleest. Werken met steekwoorden is dan makkelijker. Het punt is echter dat wanneer je op chronologische volgorde steekwoorden opschrijft onderlinge verbanden niet duidelijk zijn.

Als je gaat mindmappen werk je met steekwoorden én je kunt ook de onderlinge relatie tussen diezelfde steekwoorden weergeven. Door te mindmappen heb je volledig grip op je presentatie en kun je snel anticiperen op vragen vanuit het publiek.

 

02.04. Met mindmapping grip op strategische en businessplanning

53% van de gebruikers

Mindmapping helpt je om je gedachten te ordenen en kun je combineren met externe informatie. Denk aan bijvoorbeeld rapporten, projectplannen en begrotingen. Mindmapping is daardoor een ideale techniek die je ook kunt inzetten voor strategische en businessplanning. Zeker wanneer je met mindmapsoftware werkt kun je op een iteratieve wijze hieraan werken.

 

02.05. Mindmapping is ideaal voor kennismanagement

52% van de gebruikers

Door kennis uit de hoofden van mensen te halen en beschikbaar te stellen voor anderen draag je bij aan het collectieve brein van een organisatie. Mindmapping is een ideale manier om dat proces te versnellen.

Teams en organisaties kunnen een proces ontwikkelen waarbij door middel van mindmaps nieuwe kennis en inzichten naar boven worden gehaald. Als er wordt gewerkt met digitale mindmaps kunnen deze op iteratieve wijze steeds verder worden uitgebreid.

 

02.06. Mindmapping draagt bij aan krachtig project management

50% van de gebruikers

Om projecten goed te kunnen managen kun je mindmapping inzetten. Denk bijvoorbeeld aan het PID in de Prince2 methode. Bij het opstellen van een PID (project initiatie document) is het werken met een mindmap ideaal.

Je kunt op verschillende momenten werken aan je mindmap (elke keer als je een ingeving hebt) en je ziet de samenhang tussen de verschillende onderdelen van de PID. Ook kun je als je met mindmapsoftware werkt bij iedere faseovergang je mindmap bijstellen.

 

02.07. Mindmapping als voorbereiding op het schrijven van documenten

49% van de gebruikers

Mindmapping is ideaal om het schrijven van documenten voor te bereiden. Denk aan scripties, zakelijke documenten of boeken. Doordat je een mindmap maakt zie je in een oogopslag de samenhang tussen de verschillende hoofdstukken, paragrafen en alinea’s.

Het is meteen helder of je document gebalanceerd is opgebouwd en of er nog content ontbreekt. Bovendien zorgt een dergelijk overzicht ervoor dat de planning voor het schrijven van een dergelijk document een stuk eenvoudiger wordt.

 

02.08. Research en verzamelen van informatie

46% van de gebruikers

Een mindmap kan relaties en interacties weergeven tussen de verschillende variabelen of factoren die uit een bepaald vraagstuk voortkomen. Om die reden kan mindmapping worden ingezet bij het genereren van ideeën om een onderzoek te verrijken of te verbeteren. Een mindmap kun je ook gebruiken om te onderzoeken waar nog lacunes in kennis zijn.

 

02.09. Mindmapping en studeren is een ideale combinatie

42% van de gebruikers

Een mindmap is een ideaal middel om samenvattingen te maken. Niet voor niets wordt vaak mindmapping gecombineerd met snellezen. Het voordeel van een mindmapping is dat je sneller een samenvatting kan maken dan wanneer je op een traditionele manier een samenvatting schrijft. Daarnaast is het zo dat je vanaf een mindmap makkelijker kunt leren dan vanaf een aantal A4tjes.

 

02.10. Mindmapping om anderen iets uit te leggen

40% van de gebruikers

Een mindmap geeft informatie op een andere manier weer dan een lopende tekst. De ervaring leert dat bij moeilijke onderwerpen met een mindmap het eenvoudiger is om informatie overzichtelijk en helder te presenteren. Met een mindmap kan het grote plaatje (de samenhang) van bepaalde onderwerpen makkelijk worden aangetoond. Maar een mindmap heeft tegelijkertijd ook heel veel gedetailleerde informatie.

 

02.11. Het voorbereiden van een vergadering

35% van de gebruikers

Net als bij een presentatie kun je ook een vergadering voorbereiden in de vorm van een mindmap. Door complexe onderwerpen overzichtelijk in een mindmap te verwerken zorg je ervoor dat de deelnemers makkelijker over de inhoud van het onderwerp kunnen praten. Ook kun je de agenda van de vergadering verwerken in een mindmap.

 

digitaal mindmappen digitale mindmap

03. Mindmapping op papier of digitaal?

Mindmaps kun je digitaal maken en tekenen op papier. Research heeft aangetoond dat mensen die mindmaps regelmatig gebruiken in hun werk, zowel op papier als digitaal mindmappen. Er is echter wel een sterke voorkeur voor het werken met mindmapsoftware. Een paar cijfers op een rijtje:


90% gebruikt mindmap software


47% gebruikt pen en papier


35% gebruikt een app op een tablet


19% gebruikt een app op een smart phone


19% gebruikt een online tool

 


04. Gratis mindmapping software

 

04.01. Mindmapping met online mindmapsoftware beklijft niet

De cijfers liegen niet. Online mindmaptools krijgen weinig voeten aan de grond in tegenstelling tot mindmapsoftware. Ondanks goede bandbreedtes zijn veelgehoorde en legitieme bezwaren:

  • Het werken gaat niet snel genoeg vanwege haperingen
  • Men is er niet gerust op dathet ontwikkelde werk goed wordt opgeslagen
  • Men wil geen mindmaps maken met gevoelige informatie
  • Security en privacy zijn niet voldoende geborgd

 

04.02. Er is wel heel goede freeware om mee te mindmappen

Er is gratis mindmapsoftware beschikbaar. Een pakket als Freemind volstaat vaak in een zakelijke omgeving of als je veel informatie moet bestuderen. Freemind is een open source pakket en is veilig voor zakelijk gebruik. Een aantal diensten van de Rijksoverheid maakt er ook gebruik van.

 


Cursus mindmappen volgen?

Wil jij mindmapping als vaardigheid aanleren? In onze cursus mindmappen leer je mindmappen op papier en met mindmapsoftware. Alle leermiddelen en de mindmapsoftware zijn uiteraard inbegrepen in de cursusprijs!

 

Open inschrijving mindmapping

Bijna alle cursisten willen het liefste mindmappen gecombineerd met mindmapsoftware leren en schrijven zich in voor de cursus mindmappen (incl. mindmapsoftware).

 

Incompanytraining mindmapping

De cursus mindmappen wordt ook als maatwerk- of incompanytraining aangeboden. Dit doen wij voor zowel opdrachtgevers uit de publieke als private sector.

Meer weten? Bel (085) 002 02 02 of gebruik het contactformulier.

 

Procesbegeleiding mindmapping

Wil je complexe vraagstukken oplossen of onder begeleiding brainstormen? Wij kunnen als procesbegeleiders opdrachtgevers begeleiden bij het maken van mindmaps. Bovendien kunnen wij na afloop de mindmaps ook vertalen naar een mooie grafische presentatie in je eigen huisstijl.

Voor zowel de private als publieke sector hebben wij meermalen dergelijke opdrachten uitgevoerd. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer weten? Bel (085) 002 02 02 of gebruik het contactformulier.

 

1050 training snellezen en mindmappen

Klantenservice


T (085) 002 02 02
E klantenservice@timension.nl

Join the future of work

Mis nooit meer de updates van Timension.


Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang nieuws, nieuwe inzichten en meteen bruikbare tips. [gravityform id="22" title="false" description="false"]